Raitinristillä Jousitien ja Myllytien kulmauksessa vanhan osuuskaupan rakennuksessa sijaitsevaa Kukkasen Puotia voisi luonnehtia sanomalla, että puodista löytyy jokaiselle jotain. Juhannusaattona avattu puoti on lounaskahvila, mutta itse valmistettujen kahvilatuotteiden ja keittolounaan ohella siellä myydään myös esimerkiksi lähituotteita, villiyrttituotteita, koira-aiheista lahjatavaraa ja nukkekotitavaraa. Lisäksi saman katon alla toimii suolahuone, jollaisesta on perinteisesti haettu apua esimerkiksi hengitystieongelmiin.

Nimenomaan lähituotteet ovat Kukkasen Puodin yrittäjän Liisa Kukkasen (kuvassa) mukaan isossa roolissa. Tällä hetkellä tarjolla on esimerkiksi rutalahtelaisia viljatuotteita ja kangasniemeläisiä myslejä, mutta Kukkasen toiveissa on kasvattaa valikoimaa ja hän toivookin asian tiimoilta yhteydenottoja paikallisilta tuottajilta.

– Ei tarvitse olla elintarvikkeita, mikä vaan paikallinen on tervetullutta, Kukkanen sanoo viitaten esimerkiksi paikallisten käsityöläisten tuotteisiin.

Lähi-ajatus ulottuu myös lounaskahvilan puolelle, sillä maanantaista lauantaihin tarjottavan lounaan ja kahvilatuotteiden valmistuksessa käytetään mahdollisuuksien mukaan paikallisia raaka-aineita.

Mitä tulee hieman erikoisemmilta kuulostaviin villiyrttituotteisiin, ne ovat Kukkasta puodin käynnistämisessä auttaneen Pirjo Mäkisen valmistamia, luonnossa villinä kasvavista yrteistä tehtyjä tuotteita. Villiyrttineuvojana toimivan Mäkisen tuotteisiin kuuluvat muun muassa kuusenkerkkäsiirappi ja erilaiset teelaadut.

Yksi erikoisuus Kukkasen puodissa vielä on, nimittäin kaupanpäällisenä annettava, puodin emännän kirjoittama runo. Tähän mennessä Liisa Kukkanen laskee rustanneensa jo yli 400 erilaista runoa, joten vaikka asioisi puodissa joka päivä, ei sama runo sattune asiakkaalle ihan heti vastaan.

Kukkasen Puodista löytyy saman katon alta lounaskahvila, suolahuone ja myymälän puolelta esimerkiksi lähituotteita, villiyrttituotteita, koira-aiheista lahjatavaraa sekä nukkekotitavaraa.

Monenlaista on siis puodissa tarjolla, ja Liisa Kukkanen sanoo ainakin itse kokeneensa, että asiakkaat ovat ottaneet puodin positiivisesti vastaan.

– Olen kokenut, että ihmiset ovat tykänneet, että on tällaista tarjolla. Ja meillä on jo nyt kanta-asiakkaita, sanoo Kukkanen.

Ajatus Kukkasen Puodin avaamisesta syntyi aiemmin Leivonmäellä kirpputori- ja lahjatavarakauppiaana toimineen Kukkasen halusta tuoda esille lähituotteita sekä hänen itsevalmistamiaan nukkekotitavaroita, joista viimeksi mainittuja hän tosin myy yhä myös oman verkkokauppansa kautta.

Sopivaa liiketilaa ei kuitenkaan tuntunut löytyvän, vaan tarjolla oli joko liian pientä tai isoa. Kun Jousitien kiinteistö sitten oli vapautumassa, Kukkanen päätti tarttua tilaisuuteen ja vuokrasi kiinteistön. Päätöksen sinetöi suolahuoneen kuuluminen kiinteistöön.

– Siihen asti olin arponut, lähdenkö yrittäjäksi vai en, mutta suolahuone oli bonus siihen päälle, että tässä olisi riittävän monta tukijalkaa. Pelkkää kahvilaa ei olisi kannattanut laittaa, uskoo Kukkanen.

Tarja Kuikka