1960-luvulla naurettiin marokkolaiselle gynekologille, joka onnistui pääsemään Naistenklinikan leikkaussaliin asti. Huijaus paljastui, kun hän huippusteriilissä leikkaussalissa alkoi kaivella korvaansa. Tapaus kerrottiin kaikissa lehdissä ja ihmeteltiin, eikö arabiankielisiä tutkintotodistuksia ollut suomennettu. Tapauksesta irtosi myös monen tasoista huumoria.

Myös suomalaiset osaavat. Vuonna 1974 anoin kahden kuukauden virkavapautta, joka myönnettiin. Rehtori alkoi etsiä pätevää sijaista ja löysikin neitosen, joka esitti olevansa kielten maisteri Joensuun yliopistosta.

Rehtori näytti minulle hakupaperit. Curriculum vitae eli elämänkulku, CV, tarkoittaa nykyään ansioluetteloa. Hakija esitti paksun pinkan monisteita, joiden teksti oli haalistunut, ja oikeaksi todistus puuttui. Hänellä oli huippuarvosanat! (Miksei hän ollut vakituisessa virassa?).

Kun työ alkoi, hän ei saanut selvää oppilaiden osaamistasosta, kun hän ei pitänyt kokeita eikä opetellut oppilaiden nimiä. Joulukuussa hän soitti minulle paniikin vallassa, kun piti saada joulutodistukseen numerot. Hän oli monistuskonemaisteri.

Arvostan uusia naisministereitämme; he ovat käyneet kovan koulutusprässin Suomessa, ja jotkut ovat täydentäneet tietojaan ulkomailla. Kaiken kukkuraksi he ovat kauniita!

Uusi hallitus on pureutunut työhönsä innosta pihisten.

Joku vähemmän koulutettu voi päästä eduskuntaan asti, jos hän on hyvin suosittu, mutta hän puhuu eri käsitteillä kuin muut, puuttuu ikään kuin yhteinen kieli. Ei riitä että haluaa näyttää herroille närhen… eikun sanoa suorat sanat. Se on vasta diagnoosi, pitää esittää lääke millä tilanne korjattaisiin. Se taas vaatii sitkeää työtä eduskunnassa.

Jukka Huikon poismuutto oli menetys Joutsalle. Hän näki asiat objektiivisesti, myös epäkohdat. Hänen viimeisin artikkelinsa JS:ssa oli monipuolinen ja ansiokas.

Toivon, että Kalle Willmanin pyrkimys rakentaa Joutsan terveydenhoitoa nähtäisiin objektiivisesti, asiakeskeisesti, eikä loukkauksena perusturvalautakuntaa vastaan. Unohdetaan henkilö ja katsotaan hänen kokemustaan ja tiedon määrää lääkärinä.

Demokraattisesti valittu lautakunta saisi vapautua ainakin puoluesidonnaisuudesta, kun yhteistä asiaa edistetään.

Päivi Elomaa-Onali

Puheenvuoro-palstan kirjoitukset ovat Joutsan Seudun lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Tagged with →