Joutsan seudulla kesäkelit ovat tänäkin vuonna olleet varsin vaihtelevia. Alkukesästä nautittiin helteistä, sitten seurasi kylmä sääjakso ja kuluvalle viikolle on taas luvattu hellelukemia, muun muassa Leivonmäen suosählykisojen iloksi. Pohjoisessa maassamme lämpimätkin kesähelteet ovat kuitenkin vielä maltillisia.

Ilmastonmuutoskeskustelun innoittamana muualta maailmasta raportoidaan hirmuhelteistä. Esimerkiksi Pohjois-Amerikan helleaalto aiheutti viime viikolla isoja ongelmia. Päiväntasaajan seudulla ongelmat ovat vielä tietysti aivan toista kokoluokkaa; puhutaan kokonaisten alueiden aavikoitumisesta ja muuttumisesta elinkelvottomiksi.

Maailman helleuutisiin verrattuna kotoisista kesäkeleistä valittaminen tuntuu toki hiukan suhteettomalta, mutta on kiistatonta, että kovat helteet haittaavat suomalaistenkin elämää. Erityisesti kuumasta sisäilmasta seuraa ongelmia vanhusten hoitokodeissa, jossa asukkaat ovat jo valmiiksi heikossa kunnossa. Toivon mukaan kuumat kesäsäät huomioidaan vähintään uudisrakentamisessa ja mieluusti myös vanhojen rakennusten saneerauksissa. Jäähdyttävä ilmastointi on järkevä sijoitus nykyisissä ilmasto-oloissa.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.

Tagged with →