Usein kuulee harmiteltavan sitä, ettei hyvää vanhanajan haitarimusiikkia kuule nykyään enää juuri missään. Viime viikon perjantaina sitä kuitenkin päästiin kuulemaan Tammijärvellä Marja- ja matkailutila Salviassa, jossa järjestettiin samana päivänä päättyneen viisipäiväisen harmonikkaleirin päätöskonsertti.

Joutsan Eläkkeensaajat ry:n järjestämällä, kaikkiaan järjestyksessään jo 28. harmonikkaleirillä kahdeksan eritasoista soittajaa ympäri Suomen treenasi soittotaitojaan alan ammattilaisen, jo lähes 40 vuotisen muusikonuran tehneen Matti Ekmanin johdolla. Ekman myös toimi leirin päätöskonsertin johtajana.

Tammijärvellä harmonikkaleiri järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa, aiempina vuosina soittajat ovat kokoontuneet muualla – viimeisimpänä kymmenkunta vuotta Joutsassa Pappisen kylätalolla. Valtaosa soittajista on ollut perinteisesti muualta ja tälläkin kertaa seutukunnan ainoa edustaja oli leiriporukan koolle kerännyt joutsalainen Arja Koskinen.

Harmonikkaleirin päätöskonsertissa leiriläiset esiintyivät opettajansa Matti Ekmanin (vas.) johdolla.

Viiteen leiripäivään mahtui Koskisen mukaan harmonikansoiton yksityisopetusta, yhteissoittoa ja teoriaa. Koskinen antoikin opettajana toimineelle Matti Ekmanille konsertin edellä varauksettomat kiitokset leiriviikosta.

– Opettaja on ihana. Vaikka kysyy kuinka tyhmiä, ei se naura ollenkaan. Sillä on lehmän hermot, Koskinen naurahti viitaten Ekmanin kärsivällisyyteen.

Harmonikansoiton Koskinen laski aloittaneensa 18 vuotta sitten. Soittokokemusta hänellä siis on, mutta silti hän tunnustautui enemmän kotisoittajaksi kuin toisten edessä esiintyjäksi.

– Joskus on tuolla Marjatantiellä käyty vanhuksille soittamassa, mutta ei sillä lailla kantti riitä vielä, totesi harmonikansoitosta aikanaan Joutsan kansalaisopistossa Seppo Äikkään soittotunneilla innostunut ja perjantain konsertissa yhdessä toisten leiriläisten kanssa esiintynyt Koskinen.

Matti Ekmanilla on takanaan jo lähes 40 vuoden mittainen ura musiikin parista.

Mitä tulee mainintaan vanhanajan haitarimusiikista, ei harmonikka tunnetusti ole yksinomaan vanhanajan musiikin soitin, vaan se taipuu myös uudempaan musiikkiin. Niin vakuutti perjantain konsertissa itse harmonikkakonkari Matti Ekmankin.

– Harmonikalla voi soittaa mitä tahansa. Ja pitäisikin, ettei jäädä pelkkään yhteen genreen, totesi Ekman.

Harmonikkaleirin päätöskonsertissa kuultiinkin molempia, niin vanhempaa kuin uudempaakin musiikkia. Ensin mainittua edustivat esimerkiksi Georg Malmstenin säveltämä Päijänne-valssi ja Olavi Virran esittämänä usein kuultu Metsäkukkia. Uudempaa musiikkia edusti 2000-luvun alkupuolella isoksi hitiksi noussut Mamban Vielä on kesää jäljellä.

Tarja Kuikka

Yläkuvassa yhteiskappaleilla aloitetun konsertin ensimmäisen dueton yhdessä konsertinjohtajan kanssa soittanut säynätsalolainen Heikki Lestinen. Lestisen taustalla on Arja Koskinen.

Katso videopätkä leirin päätöskonsertista: