Joutsan uuden sote-keskuksen urakoitsija, joutsalainen Insinöörityö Hentinen Oy, aloitti työmaan maanantaina rakennusalueen aitauksella ja puun kaadolla. Kaivutöihin ryhdytään puolen viikon paikkeilla. Alkuvaiheessa työmaalla tehdään viemäritöitä ja kaukolämmön siirto pois talon alta. Varsinaiset rakennustyöt alkavat elokuussa.

– Rakennuksen runko nousee syksyn ja alkutalven aikana. Kun betonirunko on pystyssä, laitetaan koko talo sääsuojan alle. Ensi talven yli tehdään sisäpuolen töitä, muun muassa talotekniikan asennukset, kertoo Insinöörityö Hentisen toimitusjohtaja Ilkka Hentinen.

Uusi sote-keskus rakennetaan nykyisen terveysaseman ja Palvelukeskus Jousen piha-alueelle, osin nykyisten rakennusten väliin. Talon pääsisäänkäynti tulee lähes vastapäätä nykyistä terveysaseman sisäänkäyntiä. Asiakaspysäköinti sijoitetaan tontin kirkonkylän puoleiseen nurkkaan.

Uuteen sote-keskukseen sijoitetaan terveysaseman poliklinikan vajaan tuhannen neliömetrin tilat sekä vajaan 450 neliömetrin perhekeskus. Uuden sote-keskuksen palveluihin kuuluvat lääkärin ja hoitajan vastaanoton lisäksi fysioterapeutin, päihdetyöntekijän, psykiatrisen sairaanhoitajan ja muistihoitajan vastaanotot sekä niin sanottu aikuisneuvolan kansantautien vastaanotto ja konsultoinnit erikoissairaanhoitoon.

Perhekeskukseen tulevat terveyskeskuksen puolelta neuvolan terveydenhoitajat, lastenpsykologi, puhe- ja toimintaterapeutti sekä kunnasta sosiaalityöntekijät, perhetyöntekijät, etsivä nuorisotyö ja lastensuojelu.

Uuteen sote-keskukseen ei siis tule vuodeosastoa eli nykytermein sakuko-osastoa. Sakuko-osasto remontoidaan myöhemmin Palvelukeskus Jouseen ja uuden sote-keskuksen ja Jousen välille rakennetaan yhdyskäytävä. Sote-keskus valmistuu reilun vuoden päästä ja se otetaan käyttöön loppuvuoden aikana 2020.

Markku Parkkonen