Luhangassa tehtiin viime keskiviikkona susihavainto. Eläin nähtiin iltaseitsemän tietämissä Tammijärvellä Hauhanpohjantiellä Hauhanmäentien risteyksen eteläpuolella, jossa sen havaitsi kolme henkilöä. Ensimmäisenä suden näki luhankalaispariskunta, jonka auton edestä susi yllättäen ylitti tien, ja lisäksi suden näki pariskunnan perässä toisella autolla ajanut kolmas henkilö.

Ensimmäisessä autossa olleen luhankalaisnaisen mukaan eläin ylitti tien vauhdilla, mutta nainen sanoo silti olevansa varma siitä, että kyseessä oli todella susi.

– Tosi hyväkuntoisen näköinen ja kookas oli. Ja minusta se oli poikkeuksellisen tumma. Ettei ollut lainkaan sellainen sanotaan hukanharmaa, vaan tämä oli poikkeuksellisen tumma susi, sanoo nainen.

Susi ei naisen mukaan kiinnittänyt huomiota heidän autoonsa, vaan ylitti tien ja jatkoi matkaansa. Seurue teki havainnosta tuoreeltaan ilmoituksen paikalliselle metsästysseuralle.

Luhankalaisnainen itse ei ole aiemmin nähnyt susia kotipaikkakunnallaan, mutta tietää Luhangassa silti tehdyn ja tehtävän edelleen silloin tällöin susihavaintoja. Myös hänen kotitilallaan susi on näyttäytynyt takavuosikymmeninä pariinkin otteeseen ja tehnyt tuolloin vahinkoa repimällä tilan vasikoita.

Keskiviikkoiltainen suden kohtaaminen ei kuitenkaan naista säikäyttänyt, eikä se aiheuta hänen arjessaan mitään erityisiä varotoimenpiteitä, sillä hän katsoo suden olevan normaali Suomen luontoon kuuluva eläin.

– Mutta oli ihan hieno nähdä se. Harvinaistahan se on, että pääsee näkemään, hän sanoo.

Luhangassa ja Joutsassa tehdään todella Itä-Päijänteen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Jyrki Ilmosen mukaan vuosittain yksittäisiä susihavaintoja. Kyse ei ole kuitenkaan Ilmosen mukaan alueelle asettuneista susista, vaan yksilöistä, jotka ovat niin sanotusti ohikulkumatkalla.

Susihavainnot herättävät helposti huolta, mutta Ilmosen mukaan yksittäisistä havainnoista ei tarvitse olla huolissaan, sillä tuolloin kyse on nimenomaan ohikulkevasta sudesta. Suden reviiri on Ilmosen mukaan iso ja eläin siirtyy nopeasti paikkakunnalta toiselle.

– Susi voi tehdä vuorokaudessa matkaa jopa kymmeniä kilometrejä, jos se on liikkuva eläin, eli hakee omaa reviirialuettaan. Ja nämä nuoret yksilöt, mitä meillä tässä varmaan on ollut, ovat juuri sellaisia ohikulkijoita, Ilmonen sanoo viitaten Luhangassa ja Joutsassa viime vuosina tehtyihin havaintoihin.

Siinä tapauksessa, että susi kuitenkin jää pidemmäksi aikaa alueelle, tilanne on Ilmosen mukaan toinen.

– Jos se rupeaa jatkuvasti alueella pyörimään, niin sitten se katselee paikkaansa. Jos on karjaa tai lampaita, niin silloin kannattaa vähän varuillaan olla.

Ilmonen painottaa susihavainnoista ja ylipäätään petoeläinhavainnosta ilmoittamisen tärkeyttä: jos arvelee nähneensä suden tai muun petoeläimen, kannattaa havainnosta ilmoittaa paikalliselle suurpetoyhdyshenkilölle, jotta tämä voi käydä varmentamassa havainnon esimerkiksi eläimen jälkien perusteella.

Tarja Kuikka

Yllä arkistokuva muutaman vuoden takaa, jolloin Leivonmäellä Jukolan Maitotilan läheisyydessä liikkui susi. Suden tassunjäljet ikuistuivat tuolloin pihapiirin pehmeään maahan. Kuva: JS Arkisto.