Lauantaina 6. heinäkuuta kokoontui Hypoteekissa aika erikoinen seurue. Paikalle oli kutsuttu ne, jotka aloittivat kansakoulun ensimmäisen luokan Joutsan kirkonkylässä 1954. Tästä tapahtumasta alkaa olla jo 65 vuotta.

Arkistotietojen mukaan kyseisen vuoden ykkösluokkalaisia oli yhteensä 39, joista poikia 22 ja tyttöjä 17. Ikäluokka oli jouduttu jakamaan kahteen osaan. Vajaa 10 oppilasta oli yhdistetty opettaja Aili Särkijärven 1.-2. luokaksi. Loput muodostivat opettaja Kyllikki Varangin 1. luokan.

Varangin luokka toimi nykyisen paloaseman paikalla olleen, vanhan puukoulun pohjoispään luokassa ja yhdistetty luokka vastaavasti saman rakennuksen eteläpäässä. Puukoulu toimi kirkonkylän kouluna 1871-1976.

Eri luokkien ykkösluokkalaiset yhdistettiin sitten 1956 opettaja Teuvo Nurmisen 3. luokaksi. Se toimii puukoulun keskimmäisessä luokassa. Tämä ja kaikki muu edellä mainittu tieto perustuu kunnan arkistotietoihin, jotka sain Mika Sirkalta.

Aito joutsalainen ja yksi meistä 1947-ikäluokkaan kuuluvista, Markku Malin, teki suurselvityksen. Sen tuloksena saatiin yhteys 30 entiseen luokkakaveriin. Kuusi joukosta on kuollut ja kolmea ei ”googlettamallakaan” löydetty.

Paikalle tuli lopulta 20, ”vähän ajan muuttamaa” luokkatoveria. Neljä ja puoli tuntia meni liiankin nopeasti Hypoteekin maukkaan lohikeiton ja kakkukahvin merkeissä, samalla kouluaikoja muistellessa.

Kokoontumisemme päättyi hautausmaakierrokseen. Jokaisen joukostamme lopullisesti poistuneen haudalle laskettiin punainen ruusu. Koskettavin hetki oli Ari Aallon haudalla. Ari hukkui veljensä kanssa samassa traagisessa veneonnettomuudessa 30.7.1957. Hänen hautajaisissaan luokkatovereiden seppeleen laskivat Onalin Maija ja Malinin Markku. Nyt he molemmat laskivat yhdessä muistoruusumme Arin haudalle.

Pekka Rahkila

Yllä kokoontumisessa otettu yhteinen luokkakuva, jossa on 16 iältään 72-vuotiasta muistelijaa. Neljä joutui eri syistä poistumaan paikalta.