Monelle nuorelle kesätyöt ja työelämään tutustumisjaksot ovat väylä saada kokemusta työelämästä. Monesti motivoituneelle alle 18-vuotiaalle töiden etsiminen ja saaminen voi olla haastavaa. Nuoret ei välttämättä tiedä, mistä etsiä avoimia kesätyöpaikkoja, tai vähäinen työkokemus voi olla esteenä työnsaamiselle. Lisäksi hakijamäärät ja kilpailu työpaikoista kasvaa.

Osuuspankilla on nyt kuudetta kesää kampanja Kesäduuni OP:n piikkiin. Kampanjan ideana on tukea ja kannustaa yhdistyksiä ottamaan töihin 15–17-vuotiaita nuoria. Kun yhdistys ottaa nuoren kesätöihin, Osuuspankki maksaa kahdelta viikolta palkan nuorelle. Kampanjan tukemana tänä vuonna 1.700 nuorta pääsi kesätöihin.

Joutsalaisessa taidelaitos Haihatuksessa ja Rutalahden Letkaliiterin kesäkahviossa on yksi nuori töissä kampanjan tukemana. Letkaliiterin kahviossa työskentelee Tuomas Mäkinen, joka tahtoi saada työkokemusta ja Letkaliiteri oli lähellä hänen kotiaan, joten työ vaikutti Mäkisestä houkuttelevalta. Erityisesti hän on tykännyt asiakaspalvelusta ja työskentelystä muiden ihmisten kanssa.  

– Ehkä pikkuisen on yllättänyt se, että jotkut ihmiset ovat puheliaampia kuin toiset.

Mäkinen on sitä mieltä, että kiinnostavat työtehtävät vaikuttavat nuorten hakemiseen ja kiinnostukseen työtä kohtaan.

– Esimerkiksi Jyväskylästä on haastavampi saada kesätöitä, koska hakijoita on paljon enemmän, kuin maaseudulla tai pienimillä paikkakunnilla, pohtii Mäkinen.

Mäkisen työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi kahvion yleisen siisteyden ja viihtyvyyden ylläpitäminen, jotta asiakkaat viihtyvät paremmin. Jääkiekkoa Jypin junioreissa pelaavalta Mäkiseltä onnistuu myös leipominen, joten jääkiekkomailan vaihtaminen kaulimeen ei ole ollut ongelma hänelle.

– Olen kotona leiponut jonkin verran, bravuurini on todennäköisesti mokkapalat, koska niitä on tullut leivottua useasti, kertoo Mäkinen.

Mitään erityistä haaveammattia Mäkisellä ei ole, koska syksyllä lukion aloittavan Mäkisen tulevaisuus on auki.

– Jääkiekosta olisi kiva saada ammatti, mutta olisi hyvä, että kouluttautuu toiseenkin ammattiin, toteaa Mäkinen.

Haihatuksen värikkäässä kopissa kesän töitä tekee Ronja Terävä, joka sanoo tämän kaltaisen työn olevan hänelle melkeinpä unelma-ammatti. Haihatuksessa hän saa omasta mielestään hyvää kokemusta alalta.

– Tahtoisin tehdä kovasti töitä museo- ja näyttelyalalla. Haihatuksessa töiden tekeminen on ollut mukavaa ja monipuolista, kertoo Terävä ja kertoo käyneensä useana kesänä katsomassa Haihatuksen näyttelyitä perheensä kanssa.

Terävän työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi myös pienen kahvion ylläpitäminen. Välillä hän kerkeää itsekin kiertelemään näyttelyä ja varmistamaan, että laitteet ovat varmasti päällä.

Terävä kertoo, että Jyväskylässä asuvien kavereidensa kanssa pidetään kesätöiden saamista onnenpotkuna.

– Moni ystäväni haki kesätöitä, mutta harva niitä lopulta sitten sai, toteaa Terävä ja pohtii, että tänä kesänä on ollut haastavampaa saada kesätöitä, kuin viime kesänä.

Terävän mielestä kesätöitä kyllä löytyy, mutta hakijoita saattaa olla useita kymmeniä samaan työpaikkaan. Se tekee kesätöiden saamisesta haastavaa.

Elokuun alkuun asti kesätöitä tekevällä Terävällä on yksi asia, jonka tahtoisi kokea vielä kesän aikana.

– Täällä järjestetään erilaisia tapahtumia kesän aikana, jotka ovat todennäköisesti kiireisempiä päiviä. Toivoisin pääseväni noina päivinä töihin, jotta oppisin paremmin työskentelemään paineen alla ja hallitsemaan stressiä.

Milla Ristikangas

Tagged with →