Joutsan Joutopäivillä järjestettiin tukkilaismaratonin suomenmestaruuskilpailut, joka keräsi kymmeniä ihmisiä sateesta ja pienestä jyrinästä huolimatta katsomaan kisaa uikille. Kisan järjesti Metsäalan Tekniset Itä-Päijänne ry ja kilpailuun osallistui kaiken kaikkiaan 15 osallistujaa. Kilpailu käytiin kolmessa eri ryhmässä: ikämiehet, yleissarja ja nuoret.

Itse tukkilaismaratonin lajeina olivat soutu, veneenveto, sestominen, puomillajuoksu, sumajuoksu ja maastojuoksu. Miehillä sumajuoksu juostiin kahteen kertaan, kun ikäihmiset ja nuoret juoksivat sen vain yhden kerran. Kilpailu oli tiukkaa ja väliajat olivat ajoittain todella lähellä toisiaan.

Ikämiesten sarjassa voiton vei Jaakko Saaristo (kuvassa) ajalla 8.40 noin kahden minuutin erolla toiseksi tulleeseen Riku Pakaseen, jonka aika oli 10.50. Miesten sarjassa kilpailu oli vielä tiukempaa, kun Jori Mikkonen voitti ajalla 7.17 toiseksi tulleen tukkilaismaratonin moninkertaisen voittajan Juha Julkusen vain 3 sekuntin erolla ajalla 7.20. Nuorten sarjassa ainut osallistuja Saku Mikkonen teki hienon debyytin kisoissa ja suoritti radan ajassa 8.37. Iida Mäntylä halusi haastaa miehet kisassa ja selviytyi totuttua rankemmasta radasta hienosti ajalla 15.30.

Kilpailun jälkeen voittajilla Saaristolla ja Mikkosella oli hymy leveässä.
– Hieman pelotti kyllä tuo lähestyvä ukkosrintama, mutta kuten valmentaja sanoi ”satoi tai paistoi keskity omaan suoritukseen” ja tänään se riitti suomen mestaruuteen, summasi Mikkonen.

Mikkonen myös kiitti enoaan, ikämiesten sarjan voittanutta Saaristoa vierellä tuesta ja valmennuksesta kisan saloihin.

– Tänään lähdin itse kisaan voittamaan oman itseni, totesi Saaristo kysyttäessä oliko aamulla jo sellainen fiilis, että kultaa tulee.

Nuorissa kisannut Saku Mikkonen innostui isänsä kautta tukkilaismaratonista ja oli tyytyväinen tulokseensa.

– Hyvältä tuntui, vaikka eilen ja tänään vähän jännitti, totesi Mikkonen ja uskoi jatkavansa harrastuksen parissa vielä pitkään.

Mikkonen pelaa Lieksan Hurjissa jääkiekkoa talvisin, joten urheilullisella nuorella on vielä useat kisat edessäpäin.

Teksti: Milla Ristikangas
Kuva: Ilona Savitie