Matkustajakoti Matka-Pirtissä elämä vaikuttaa hyvin rauhaisalta ja seesteiseltä, kunnes alkaa tapahtua. Pihalta löytyy kuollut mies, joka todetaan murhatuksi. Paikallispoliisi Eino Savolainen ja rikosetsivä Erik Strömberg lähtevät selvittämään tätä murhaa, joka osoittautuukin hieman haastavaksi. Löytääkö kaksikko myötä- ja vastatuulista huolimatta syyllisen, vai jääkö se ikuiseksi mysteeriksi?

Tässä pähkinänkuoressa Talkooteatterin tämän vuoden näytöksen Murha matkustajakodissa juoni, jonka on kirjoittanut joutsalaiset Jarmo Laakso ja Mervi Ruokola-Parkkonen. Käsikirjoitus oli selkeä, mutta jättää myös katsojille riittävästi jännitettävää aina loppumetreille saakka. Tähän kun lisätään vielä Talkooteatterin luottonäyttelijät ja Laakson mitä parhain ohjaus, lopputulos on mitä onnistunein.

 Eniten yleisössä naurua saivat aikaan paikallispoliisi Savolaisen (Heikki Utula) ja rikosetsivä Strömbergin (Timo Kakko) kommellukset. Heidän roolisuoritukset olivat yhdet näytelmän parhaista. Strömberg on todella virkaintoinen rikospoliisi, kun taas Savolainen hieman hajamielinen ja rennommin asiat ottava kaveri. Nämä kaksi hahmoa korostavat hienosti toisiaan ja roolit olivat hyvin yhteen sovitettuja.

 Toinen mieleenpainuva roolisuoritus oli naapurin juoruakka Selma Halmeen (Aili Tarvainen) rooli, joka sai muut asukkaat hieman ärsyyntymään ummet ja lammet selittävällä luonteellaan.

Yksi ehdottomasti positiivisia yllätyksiä oli Talkoteatterin nuorista Eerika Alanko, joka esitti povaaja Seijaa, sekä Matka-Pirtin piikaa, joka joutuu tottelemaan hieman dominoivan Matka-Pirtin emännän (Jaana Parhiala) käskyjä. Todella varmalla otteella esiintyneen Alangon roolisuoritus oli ilmeitä ja äänenpainotuksia myöten onnistunut.

Vaikka näytelmässä olikin paljon hienoja roolisuorituksia, silti rooleja olisi voinut olla hieman vähemmän, tai heillä olisi voinut olla enemmän vuorosanoja. Tällöin sivuhahmotkin olisivat tulleet katsojille tutummiksi. Yhtenä esimerkkinä Reportteri Merja Tennilä (Runo Tamminen), jonka roolihahmo on onnistunut, ja jolle olisin toivonut näyttävämpää roolia, sekä kauppamatkustaja Jalmari Kaven (Jaakko Moilanen), joka jäi mieleen lähinnä hieman kärttyisänä mieshahmona.

Positiivinen yllätys näytelmän aikana oli yleisön mukaan ottaminen, johon liittyy kolme naista (Aili Tarvainen, Mervi Ruokola-Parkkonen ja Siiri Parkkonen), sekä hieman mystinen hyönteistutkija (Taina Hannula). Mutta miten yleisö otetaan mukaan, sen saat käydä selvittämässä itse.

Milla Ristikangas

Talkooteatterin näytökset Joutsan nuorisoseuran talolla 13.7., 24.7. ja 28.7.

Tagged with →