Maaliskuussa Hartolan Rusissa kotiinsa tunkeutunutta ryöstäjää itsepuolustuksena ampunut 81-vuotias rusilaismies oli Päijät-Hämeen käräjäoikeuden mukaan oikeutettu hätävarjeluun. Käräjäoikeus hylkäsi viime perjantaina ryöstäjän rusilaismiestä vastaan ajaman rangaistusvaatimuksen. Ryöstäjä vaati rusilaiselle rangaistusta tapon yrityksestä.

Iäkäs rusilaismies ampui parikymppistä lahtelaismiestä rintaan maaliskuussa tämän tunkeuduttua toverinsa kanssa rusilaismiehen kotiin ryöstöaikeissa rengasraudan kanssa. Ennen ampumista lahtelaismies oli pahoinpidellyt rusilaismiestä.

Poliisi epäili rusilaista alun perin tapon yrityksestä, mutta syyttäjä teki tapauksessa syyttämättäjättämispäätöksen. Syyttäjän päätöksestä huolimatta lahtelaismies ajoi itse rusilaiselle rangaistusta tapon yrityksestä, mutta käräjäoikeus siis hylkäsi rangaistusvaatimuksen katsoen rusilaisen olleen oikeutettu hätävarjeluun.

Sen sijaan lahtelaismiehen ja hänen hartolalaisen rikoskumppaninsa käräjäoikeus tuomitsi ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Ensimainittu sai kolmen vuoden ja viiden kuukauden vankeusrangaistuksen muun muassa törkeästä ryöstöstä ja törkeästä kotirauhan rikkomisesta.

Jälkimmäinen mies sai kahden vuoden ja seitsemän kuukauden mittaisen vankeusrangaistuksen törkeästä ryöstöstä, törkeästä kotirauhan rikkomisesta ja ampuma-aserikoksesta. Lisäksi miehet joutuvat maksamaan uhrille korvauksia. Tapaukseen liittyy myös kaksi muuta hartolalaismiestä, jotka tuomittiin sakkorangaistukseen.

Lue myös:

JS 6.6.2019: Rusin ryöstö ja ampuminen syyttäjälle
JS 4.4.2019: Rosvoa ampunutta 81-vuotiasta epäillään nyt tapon yrityksestä
JS 4.4.2019: Kommentti: Rusin seppä on kansan silmissä sankari
JS 23.3.2019: Nuorten ryöstökopla pahoinpiteli 81-vuotiaan – uhri ampui yhtä tunkeutujista