Joutsan Seutu uutisoi toukokuun lopulla, että valtion aikomus luovuttaa Jousitie ja Yhdystie Joutsan kunnan hallintaan ei etene. Taajaman muut kaduthan ovat kunnan omistamia ja kunnan varoilla hoidettavia, mutta Jousitie Nelostieltä Pertunmaantielle sekä Yhdystie kokonaisuudessaan kuuluvat valtion vastuulle. Tällaisen sekaomistuksen taustalla lienevät entiset ajat, jolloin ohikulkuliikenne käytti kyseisiä tieosuuksia. Nykyään olisi luontevaa, että Jousitie ja Yhdystie olisivat osa Joutsan kunnan katuverkkoa.

Hanke teiden siirrosta kunnan haltuun on kuitenkin jumissa, koska Joutsan kunta aivan oikein edellyttää, että valtio laittaa tiet kuntoon ennen luovutusta. Keväällä tehdyn selvityksen mukaan tarvittavat kunnostustoimet maksaisivat yli miljoona euroa. Tällaista summaa valtion kukkarosta ei ole toistaiseksi löytynyt, joten asia on jäänyt roikkumaan nykytilanteeseen.

Joutsan kunta ei varmaan voi asiassa muuta tehdä kuin toivoa hartaasti, että valtio kantaisi vastuunsa ja rahat kunnostuksiin löytyisivät. Kokonaisuuden kannalta olisi erinomaisen järkevää, että koko taajama olisi yhden toimijan hoitovastuulla. Jos tiet joskus kunnostettuina luovutetaan joutsalaisomistukseen, olisi kohtuullista, että mukana seuraisi jonkinlainen valtionapu myös normaaleihin huoltotoimiin.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.

Tagged with →