Joutsan perusturvalautakunnan erottaminen oli varsin poikkeuksellinen toimenpide, mistä kertoo sekin, että Kuntalehti teki tuoreeltaan asiasta pitkähkön jutun. Valtuuston päätös herättää lisäkysymyksiä.

Ensinnäkin ulkopuolista ihmetyttää se, että kaksi asiaa tutkinutta tahoa on päätynyt täysin päinvastaisiin tulkintoihin. Tilapäinen valiokunta löysi lautakunnan toiminnasta kokonaisuuteen nähden varsin pieniä puutteita, mutta päätyi silti ehdottamaan lautakunnan erottamista. Sattumalta samaan aikaan samaa asiaa tutkinut professori Seppo Koskinen puolestaan katsoi perusturvan hallinnossa olevan isojakin kehittämisen paikkoja. Koskinen ei kuitenkaan nähnyt erottamista tarpeelliseksi.

Erottamispäätöksessä on outoa se, että vanha lautakunta jätettiin ”toimitusministeriöksi” ja se saattaa hyvinkin pitää yhden tai kaksi kokousta ennen kuin uusi lautakunta saadaan valittua. Luulisi, että valtuuston enemmistön kelvottomaksi katsoma lautakunta olisi hyllytetty saman tien ja valittu uusi lautakunta viime viikon valtuuston kokouksessa.

Kolmas kysymys liittyy tulevan uuden lautakunnan kokoonpanoon. Erottamisen vastustajia oli valtuustossa melkein yhtä suuri joukko kuin kannattajiakin. Käytännössä tämä vähemmistöön jäänyt ryhmä saa tulevassa lautakunnan vaalissa halutessaan kenet tahansa valittua lautakuntaan. Näin on täysin mahdollista, että uusi lautakunta on sama kuin vanha. Tosin lautakunnan esittelijähän joka tapauksessa vaihtui uuden perusturvajohtajan valinnan myötä. Aika näyttää, ratkaiseeko tämä osan lautakunnan ongelmista.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.