Joutsan vanhuspalveluissa raikasi keskiviikkona nauru ja ilo, kun Meditasin Minna Laine tuli esittelemään Joutsan vanhuspalveluille tanskalaisten suunnittelemaa Moto Tiles -liikuntalaattoja, joiden avulla voidaan parantaa tasapainoa, toimintakykyä, muistia ja koordinaatiota. Liikuntalaatat hyödyntävät tekoälyä ja teknologiaa, joka mahdollistaa eritasoisille mahdollisuuden hyödyntää laattoja.

– Laatat havaitsevat liikkeen nopeuden ja sen perusteella valitsee sopivan haastavuustason, kertoo Laine ja jatkaa, että laattoja voivat hyödyntää myös rollaattoria käyttävät ihmiset. Kun mukana on fysioterapeutti, voidaan harjoitella tärkeää askellusta ja tasapainoa ilman rollaattoria, ja se tuo usein onnistumisen riemua.

– Sitä voidaan käyttää myös siten, että jokaisella on yksi laatta ja kun näkee laatassaan syttyvän valon, niin henkilö painaa laattaansa omalla vuorolla. Tällöin ei tarvitse seistä, vaan voi myös tarvittaessa hyödyntää laitetta istuessakin, vaikka parhaiten laitetta pystytään hyödyntämään seisoen, jolloin tärkeitä tasapainoreaktioita voidaan harjoittaa tehokkaasti.

Moto Tilesissa voi harjoittaa muistiaan esimerkiksi äänien tai värien avulla, jolloin painamalla laattaa se näyttää värin, jonka paria pitää etsiä. Lisäefektejä saadaan äänistä, jolloin kuuluu esimerkiksi koiran haukahdus ja silloin etsitään paria juuri tämän äänen avulla ja äänelle kuuluvalle laatalle. Pelaaja seuraa laattojen värien syttymistä ja koskettaa jalalla laattaa. Näin saadaan eripuolilta ärsykkeitä, joihin reagoiminen on juuri niitä tärkeitä tasapainoharjoituksia, joita esim. tarvitaan, kun vaikka pyörä yhtäkkiä tuleekin kohti ja pitää reagoida nopeasti, kaatumatta.

Laine on kiertänyt esittelemässä laitetta ympäri Suomea ja kertoo vastaanoton olleen valtaosin positiivista.

– Porissa tehdyssä kahdeksan kuukauden kokeilussa osallistuneiden toimintakyky parani ja ennen kaikkia se toi ihmisiä yhteen, joka lisäsi sosiaalisuutta. Lisäksi osallistujien tasapaino parani ja rollaattori vaihtui kävelykeppiin.

Laine myös pohtii, miksi ikäihmisiä usein pyydetään istumaan ihan rauhallisesti, vaikka heillä olisi mielenkiintoa tehdä kaikenlaista uutta ja haastaakin itseään. Paikan päällä käydystä keskustelusta kävi ilmi pelko kaatumisesta, ja siitä seuraavasta luiden murtumisesta. Terveysverkon mukaan yli 65-vuotiaista joka kolmas kaatuu vuosittain vähintään kerran.

Myös hoitajat voivat tarvittaessa osallistua toimintaan painamalla esimerkiksi muistipelissä laattoja. Hoitajat olivat yllättyneitä myös siitä, miten helppoa laitteen käyttö on ja miten monipuolisesti sitä pystyy hyödyntämään ja miten monenlaisia pelejä siitä löytyy.

Myös paikan päällä laattoja testanneet toivoivat, että Joutsan kunta voisi hankkia liikuntalaattoja käyttöön. Raija Ahola ja Anneli Reponen, jotka kokeilivat useamman pelin laatoilla toivoivat samaa.

 Milla Ristikangas

Tagged with →