Valtakunnallinen ViaDia ry on EU:n vähävaraisten avun toimenpideohjelman kumppanuusorganisaatio. ViaDian varsinainen kenttätyö tehdään paikallisten vapaaseurakuntien alaisuudessa. Joutsassa yhteistoimintaa tehdään muiden paikallisten seurakuntien, Joutsan sosiaalitoimiston, Päiväkeskusyhdistyksen sekä Kelan kanssa.

Joutsassa ViaDia Itä-Päijänne jakoi viime vuonna EU:n elintarvikkeita kaikkiaan yli 4.000 kilogrammaa. Elintarvikekassi painaa lähes kymmenen kiloa ja niitä jaettiin 400 kappaletta. Kassi pitää sisällään maitojauhetta, makaronia, hernekeittoa, lihasäilykkeitä, kaurahiutaleita, mysliä, vaihtoehtoisesti vehnä- tai sämpyläjauhoa, hapankorppuja ja pasta-aterioita. Äskettäin tulleessa avustuskuormassa tuli myös perunamuusijauhetta, joka korvaa aiemman jaossa olleen pasta-aterian.

EU-kassien lisäksi seurakunta tarjoaa kävijöille mitä kaupat antavat. Toiminnassa mukana olevan Hannu Hietasen mukaan viime vuonna seurakunta sai kaupoilta 3.000 kiloa elintarvikkeita.

 – Lahdesta haimme 1.200 kiloa. Jari-Pekka antoi munkkeja 400 kiloa. Näistä kertyi yhteensä huikea määrä jaossa olleita elintarvikkeita yhteensä noin 8.600 kiloa. Tänä vuonna määrät pysynevät lähes samoina. Kiitokset K-Marketin kauppiaille ja henkilökunnalle sekä S-Marketin väelle, kuten myös Hartolaan Jari-Pekalle ymmärtäväisestä suhtautumisesta vähävaraisia kohtaan, kiittää Hietanen.

Inkeri Päivinen

EU-kassien pakkaustalkoolaisina ahkeroivat Vuokko (kuvassa vas.) ja Hannu Hietanen, Kirsti Avikainen ja Arvo Paavilainen.