Ensi syksynä tulee kuluneeksi 50 vuotta kun lähdin Joutsasta työn perässä Helsinkiin. Sieltä sitten muutaman vuoden kuluttua Lahteen perheen perustamisen myötä. Vaikka Lahti on ollut asuinpaikkamme jo näinkin kauan ja lapsemme ovat täällä syntyneet sekä saaneet omat perheensä, ei se silti minua ole syvällisesti tänne juurruttanut. Olen tehnyt täällä suurimman osan työurastani ja ollut monissa luottamustehtävissä, kuten vieläkin, mutta kuitenkin tunnen ne kuitenkin vain tehtävinä ja toimeentulon turvaamisena.

Iän myötä ja vuosien kuluessa lapsuuden sekä nuoruuden aikainen elämä Marjotaipaleessa palaa yhä selkeämmin mieleen. Samoin kun tulen Joutsaan ja näen ne kirkonkylän ja oman kyläkunnan paikat ja maisemat, on kuin noita viittä vuosikymmentä ei tuossa välissä olisikaan. Kirkko on arvokkaasti omalla paikallaan, se ikään kuin omalla olemuksellaan suojelee jo elämäntyönsä tehneitä ja lähelleen viimeiseen lepoonsa saatettuja. Samoin sen edessä olevat sankarihaudat, joiden kautta aina kuljen edellistä sukupolvea muistellen hautausmaalla käydessäni.

En myöskään voi unohtaa kotipitäjäni nykypäivän ihmisiä. Annan erittäin suuren arvon heille ihmisinä. Ihmisinä, joilta aina saat apua kun sitä tarvitset, sitä samankaltaisuutta joka on säilynyt siellä vuodesta toiseen. Se on suuri rikkaus jonka arvo säilyy ja korostuu vuosien myötä. Minä toivon, että oma jälkikasvuni oppii sen aistimaan ja elämään sen perinteen mukaan siellä ollessaan.

 Täältä Lahdesta katsoen Joutsa on sadan kilometrin päässä, pitäjä kaakkoisessa Keski-Suomessa. Pitäjä jolla on omat perinteensä, kulttuurinsa, murteensa ja ennen kaikkea ihmisensä. Suontee maisemineen, kaloineen ja metsät marjoineen.

Kaiken kaikkiaan suunnattomia rikkauksia joita ei mitata euroilla eikä markoilla.

Kuten sanottu, jokaisella on juurensa. Minulla ne on yhä siellä Joutsassa ja toivon sen pitäjän ihmisille menestystä sekä intoa terveellä tavalla ylläpitää kaikkea sitä arvokasta minkä olette edeltäjiltänne saaneet.

Seppo Koskinen
Lahti

Puheenvuoro-palstan kirjoitukset ovat Joutsan Seudun lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Tagged with →