Joutsan Kotiseutuyhdistyksen tavoitteena on luoda uusi perinne perjantaina ensimmäistä kertaa pidetyistä Kesäjuhlista. Talomuseolle oli ohjelmakattaus, joka haki esimerkkinsä 1950-luvun kyläjuhlista. Niinpä juhlat alkoivat lohikeittotarjoilulla ja jatkuivat puheilla sekä erilaisilla musiikkiesityksillä.

Kulttuurihistoriallisesti erityisen arvokasta oli vanhojen paikallisten pelimannien sävellysten esittäminen Korpilahden Pelimannien toimesta. Esillä olivat Seppä Järvinen, Pitkätukka Hokkanen ja Niilo Kunnas. Perjantaina soitettiin Seppä-Järvisen polkka, Kimarutin polkka, Tommin polkka ja Jumpelin Kallen valssi. Entisaikojen pelimannien maine on hyvin ansaittu, sillä vaikka esimerkiksi Hokkanen ja Järvinen ovat poistuneet ajasta ikuisuuteen jo 1940- ja 50-luvuilla, yleisön joukosta löytyi vielä henkilöitä, jotka olivat tavanneet tai kuulleet vähintään tarinoita heistä.

– Joutsalaisten kansansoittajien sävellyksiä ovat nuotintaneet jo aiemmin Kunnas, Teuvo Nurminen ja Voitto Mäkelä. Outi Penttinen Korpilahdelta on innokkaana pelimannimusiikin ammattilaisena nuotintanut kappaleet nykyaikaiseen muotoon, kertoi Leena Riitaoja, joka esitysten välillä kertoi tietoja pelimanneista.

Mainittu Penttinen on toimittanut korpilahtelaisten ja ystävällisesti myös näiden joutsalaisten pelimannien sävellykset kansanrunousarkistoon, jonne yritetään koota koko Suomen pelimannisävellykset.

Tilaisuudessa puhui muun muassa kotiseutuyhdistyksen uusi puheenjohtaja Arto Hölttä. Pasi Rantanen ja Pekka Aarnio vastasivat haitarimusiikista ja lopussahan pidettiin harmonikkatanssit. Kansantanssia esitti Hollolan nuorisoseuran aikuisryhmä ja yhteis- sekä kuorolauluakin oli tarjolla.

Janne Airaksinen

Yläkuvassa Korpilahden Pelimannit esitti paikallisten entisaikojen kuuluisien pelimannien sävellyksiä Talomuseon Kesäjuhlissa perjantai-iltana.

Pasi Rantanen ja Pekka Aarnio vastasivat haitarimusiikista
Hollolan nuorisoseuran aikuisryhmän ansiosta yleisö pääsi näkemään kansantanssia.

Katso videopätkä juhlasta: