Seutukunnalla alkaa olla sydäniskureita, eli virallisemmalta nimeltään defibrillaattoreita, ilahduttavan monessa paikkaa. Tuorein niistä luovutettiin virallisesti maanantaina Joutsan yhtenäiskoululle. Lions-järjestö LC-Joutsa/Jousan veljet ja ladyt lahjoittivat sydäniskurin koululle, ja se on asennettuna ja käyttövalmiina juhlasalin takaseinällä.

Yhtenäiskoulun tiloissa järjestetään lukuisia yleisötilaisuuksia vuoden mittaan, ja usein tilaisuudet ovat sen tyyppisiä, että paikalla olevien keski-ikä nousee korkeaksi. Sydäniskuri turvaa siten paitsi koulun omia tilaisuuksia, niin myös kuntalaisia laajemmin.

Laitteella pyritään poistamaan sydämen pysäyttänyt henkeä uhkaava rytmihäiriö. Kuka tahansa saa ja osaa käyttää laitetta, sillä se neuvoo käyttäjäänsä selvällä suomenkielellä.

Yhtenäiskoulun rehtori Arto Juntunen oli kiitollinen lahjoittajille, joita edustivat tilaisuudessa Harri Pappinen, Heikki Kuurne, Heli Kuurne ja Kaija Töyrylä.

– Tulevana lukuvuonna lukiolaiset tullaan ensiksi kouluttamaan terveydenhoitajan opastamana sydäniskurin käyttöön. Sitten taitoa aletaan viemään yläastelaisille luokka kerrallaan, suunnittelee rehtori Juntunen.

Sydäniskuri maksoi noin 1.300 euroa. Kustannuksista vastasi mainittu Lions-järjestö ladyineen sekä avustuksen muodossa myös Suomen Lions-liiton alla toimiva Arne Ritari -säätiö. Lions-järjestöllä on parhaillaan käynnissä maanlaajuinen operaatio sydäniskureiden hankinnan ja luovuttamisen osalta.

Janne Airaksinen

Yläkuvassa Heli Kuurne, Heikki Kuurne, Kaija Töyrylä ja Harri Pappinen edustivat LC-Joutsa/Jousan veljiä ja ladyja, jotka lahjoittivat takana seinällä näkyvän sydäniskurin. Rehtori Arto Juntusella (oik.) oli miellyttävä tehtävä ottaa lahjoitus virallisesti vastaan.

Katso video luovutustilaisuudesta: