Joutsan torilla kisailtiin lauantaina perinteisessä kesänavauksessa vastanheitossa sekä kuultiin saunarauhan julistus Löylyä Elämään-yhdistyksen puheenjohtajan Reino Laitisen toimesta. Vastanheittokilpailun lauteilla kävi reilut 100 heittäjää. Kilpailun mittamiehenä toiminut Olli Närhi ohjeisti heittäjiä leppoisilla kesäsäännöillä. Ainoat ohjeet olivat, että ei saa heittää kuin tikkaa ja pyllyn täytyy pysyä lauteilla.

– Tämähän on joutsalaisuutta parhaimmillaan kun kisataan rennolla asenteella ja heitetään vastaa torilla. Vuosien mittaan tähän on muodostunut vakioporukoita, jotka tulevat vuosittain yhdessä kisaamaan. Sattumalta paikalle osuneet porukat ovat myös saaneet usein keskinäisen kilpailun aikaiseksi innostuessaan, Laitinen toteaa.

Naisten sarjan voiton vei Iida-Maria Hintikka, miesten sarjan Timo Hartonen ja alle 12-vuotiaiden voiton nappasi Eve Kokkoniemi.

Luhangan kesänavauksessa heitettiin puolestaan hevosenkenkiä ja tutustuttiin paikallisten tarjoamiin tuotteisiin. Tapahtuman musiikista vastasi Luhangan Laulajat. Friian kammarin yrittäjät Taina Saarinen ja Maarit Friberg osallistuivat ensimmäistä kertaa kesänavaukseen ja totesivat päivän yllättäneen positiivisesti. Heidän mielestä paikalla oli yllättävän paljon porukkaa ja myös mökkiläiset olivat löytäneet tapahtumaan, sillä paikalla paljon oli kaksikolle tuntemattomia kasvoja.

– Luhangassa on hyvin aktiivista porukkaa ja on ilo nähdä, että järjestettyihin tapahtumiin osallistutaan, tuumaa Friberg.

Helena ja Kauko Tiiro kertoivat vierailleensa ensimmäisen kerran Luhangassa reilut 30 vuotta sitten, mutta kaksi viimeistä vuotta he ovat olleet kunnan vakiasukkaita. Tiirot sanoivat kesänavauksen olevan tärkeä ihmisten kokoontumispaikka, johon joka vuosi olisi kiva saada tilattua yhtä hyvä keli kuin tänä vuonna.

– Täällä ei tarvitse olla kellon kanssa naimisissa ja onhan tämä tällainen lomailijan paratiisi kesäisin, toteaa Helena Tiiro.

Jonna Keihäsniemi

Yläkuvassa Iida-Maria Hintikka heitti naisten sarjan voittoon rennossa kesäkisassa.

Alakuvissa tunnelmia Luhangan kesänavauksesta.