Teiden kunto herättää ajoittain kritiikkiä seutukunnalla. Viimeksi keväällä Joutsan Seutu uutisoi Marjotaipaleentielle aiotuista kunnostustoimenpiteistä, jotka YIT toi julkisuuteen sen jälkeen, kun Marjotaipaleessa asuva Anssi Saari oli kyseenalaistanut tien hoitoa paikallislehden yleisönosastolla ja kirjoitus oli jaettu Twitterissä YIT:nkin nähtäville.

Hiljattain paikallislehteen otti yhteyttä eräs lukija, joka totesi huonokuntoisia teitä olevan Luhangassakin. Lukija vinkkasi ajelemaan esimerkiksi seututietä numero 612 eli Luhangantietä ja katsomaan, millaiset ”reiät” tiellä on esimerkiksi parin kilometrin päässä seututeiden numero 612 ja 610 risteyksestä. Kyseinen tienpätkä oli ollut huonossa kunnossa jo pitkään.

Toimittaja kävi paikan päällä helatorstaita edeltävänä keskiviikkona ja kuvasi mainitut ”reiät”. Tuolloin tosin satoi ja kuopat olivat täynnä vettä, mutta jonkinlaisen käsityksen tilanteen vakavuudesta – siis siitä, että tie oli todella kyseisellä osuudella kuoppainen koko ajoradan leveydeltä ja osa kuopista oli syviä – kuitenkin sai.

Myöhemmin keskiviikkona paikallislehti oli yhteydessä seutukunnan maanteistä vastaavaan Keski-Suomen ely-keskukseen ja kertoi Luhangasta kantautuneesta palautteesta ja kyseli, milloin esimerkiksi tuo edellä mainittu tieosuus aiotaan laittaa kuntoon.

Ely-keskuksen johdossa luvattiin tuolloin ohjata toimittajan sähköinen yhteydenotto sille, jonka vastuualueeseen asia kuuluu, mutta vielä seuraavan viikon tiistaiaamuunkaan mennessä muuta yhteydenottoa ei kuulunut. Helatorstaina, sään oltua jo tovin poutainen, toimittaja kävi kuitenkin vielä Luhangantiellä katsomassa, miltä kuopat todella näyttivät, kun niissä ei ollut enää vettä.

Seututiellä 612 eli Luhangantiellä parin kilometrin päässä teiden 612 ja 610 risteyksestä olleet päällystevauriot ulottuivat paikoin koko tien leveydelle. Päällystevaurioita oli kyseisellä tienpätkällä noin viidenkymmenen metrin matkalla. Vaurioita korjattiin todennäköisesti viime perjantaina.

Ajellessaan sattumalta reilua vuorokautta myöhemmin eli lauantaina aamupäivällä Luhangantietä toimittaja huomasi yllätyksekseen, että kuopat oli täytetty. Ely, johon paikallislehti oli ollut yhteydessä keskiviikkona, lienee hätyyttänyt alueesta vastaavan urakoitsijan pistämään kuopat kuntoon heti seuraavana arkipäivänä eli perjantaina.

Väistämättä siinä heräsi toimittajalle kysymys, oliko ely kiirehtinyt korjaamaan tilanteen negatiivisen julkisuuden pelossa vai siksi koska oikeasti haluaa palvella tienkäyttäjiä parhaalla mahdollisella tavalla? Jälkimmäinen vaihtoehto herättää tietysti jatkokysymyksen, että jos tienkäyttäjiä halutaan palvella parhaalla mahdollisella tavalla, niin miksi tien annettiin olla niin pitkään siinä kunnossa kuin se oli?

Olipa kuinka tahansa, Luhangassa ollaan tietysti hyvillään tieosuuden parantumisesta. Tosin luhankalaisten keskuudessa on jo tuoreeltaan ehditty leukailla, että vastaavilla ”hätäaputoimenpiteillä” ei ole ennenkään kovin pitkään pärjätty.

Tarja Kuikka

Sattumia-palsta on Joutsan Seudun huumoripalsta.

Tagged with →