Viime lauantaina Joutsan lukion ylioppilasjuhlassa lakitettiin 19 ylioppilasta. Joutsan yhtenäiskoulun ja lukion rehtori Arto Juntunen toi puheessaan esille pienen lukion hienot saavutukset kevään ylioppilaskirjoituksissa. YLE:n tekemässä lukiovertailussa, jossa laskettiin neljän pakollisen aineen arvosanat, sijoittui Joutsa upeasti toiselle sijalle Keski–Suomessa heti Jyväskylän normaalikoulun jälkeen. Kevään kirjoitusten saldo oli 11 L:ää, 22 E:tä, 22 M:ää ja 26 C:tä. Puolestaan STT:n tekemän lukiovertailun paremmuusjärjestys määräytyy lukiolaisten lähtötason ja päättötason välillä, ja siinä Joutsan lukio sijoittui kolmanneksi Keski–Suomessa.

Juntunen nosti esiin myös ylioppilastutkinnon kokeman murroksen, jonka johdosta tänä keväänä ylioppilastutkinto suoritettiin ensimmäistä kertaa kokonaan digitaalisessa muodossa. Joutsassa muutokseen on päästy totuttautumaan jo viime syksystä lähtien, kun koeviikkojen kokeet on tehty tietokoneilla lukion laadukkaassa verkossa.

– Kävin Joutsan kunnanvirastolla esittämässä, että tarvitsemme mahdollisimman pian kaikkiin lukion luokkiin digitaaliset kokeet mahdollistavan verkon sähköisiä kokeita varten. Sain saman tien vastauksen että tekninen toimi tekee verkon pikaisesti, jotta turvataan lukion edellytykset toimia laadukkaasti. Tämäkään panostus ei mennyt hukkaan, kun katsomme tämän kevään hienoja tuloksia, Juntunen kiittelee.

Ylioppilaiden puheen pitänyt hartolalainen Pinja Piipari korosti lukioajan parhaimpina asioina kansainvälisyyttä ja ystävyyssuhteita. Piiparin mukaan kaikki projektit ja reissut ovat olleet opettavaisia mahdollisuuksia, kun luentojen sijaan on tehty yhdessä ystävien kanssa ja tutustuttu monien eri maiden kulttuureihin ja tapoihin. Pienestä lukiosta on Piiparin mukaan muodostunut kuin pieni perhe.

– Olisi hienoa, jos tämä lukio olisi toiminnassa niin, että kenties mekin voisimme istua täällä juhlassa riemuylioppilaina, tuumi Piipari.

Tänä vuonna vuoden 1969 ylioppilaita, eli riemuylioppilaita oli juhlaan päässyt paikalle 11. Lisäksi paikalle oli saapunut kolme Joutsan lukion entistä opettajaa. Suurin osa näki toisensa ensimmäistä kertaa sitten ylioppilasvuoden. Vaikka riemuylioppilaiden lukioaikoina ei kansainvälisyyttä juurikaan opetussuunnitelmassa ollut, on tämä joukko sitä toteuttanut myöhemmin työelämässä. Yhdestätoista riemuylioppilaasta kaksi saapui juhlaan ulkomailta, ja viisi puolestaan on tehnyt työuraa Ruotsissa, Latviassa, Liettuassa, Englannissa, USA:ssa, Tansaniassa ja Guinea–Bissaussa. Kaksi riemuylioppilasta ei osallistunut juhlaan, koska asuvat pysyvästi ulkomailla.

Riemuylioppilaiden puheen pitänyt Raija Rissanen totesi digitaalisuuden tulleen myös osaksi heidän ikäluokkansa elämää. Rissasen mukaan nykyään ei pärjäisi ilman Googlea, joten sen käyttö on pitänyt opetella pysyäkseen mukana nykypäivässä. Rissanen kannusti uusia ylioppilaita tarttumaan rohkeasti uusiin mahdollisuuksiin ja toteuttamaan unelmiaan.

– Kannattaa luottaa siihen että elämä kantaa, ohjeisti Rissanen uusia ylioppilaita.

Jonna Keihäsniemi

Riemuylioppilas Raija Rissanen kehotti uusia ylioppilaita katsomaan tulevaisuuteen avoimin mielin.
Vuonna 1969 ylioppilaaksi Joutsan lukiosta kirjoittaneista 11 pääsi paikalle juhlaan. Lisäksi paikalla oli kolme lukion entistä opettajaa.