Nykyajan suomalaiselle jätteiden lajittelu alkaa olla jo tuttua puuhaa. Kaukana ovat ne ajat, jolloin kaikki kotitalouden jätteet kipattiin samaan astiaan. Äkkiseltään lajittelu saattaa myös tuntua vaikealta: esimerkiksi Joutsassa kotitalouden jätteet voi lajitella halutessaan lähes kymmeneen eri astiaan. Uusin kierrätettävä jätelaji ovat muovipakkaukset, jotka voi käydä viemässä S-marketin pihalla olevaan kierrätyskonttiin.

Vanhastaan tuttua lajittelua joutsalaisille on muun muassa paperin, kartongin, lasin ja pienmetallin vienti omiin keräyspaikkoihinsa. Kartongin lajitteluun saatiin olennainen parannus, kun nykyinen puristava keräyskontti otettiin käyttöön.

Nykyisillä määräyksillä kotitalouden jätteisiin jää itse asiassa varsin vähän tavaraa, mikäli lajittelee kierrätettävät jätelajit tarkasti. Suuri osa kodin jätteistä on kierrätettävää muovia, paperia ja kartonkia. Muovinkierrätyksen myötä moni varmasti pohtii esimerkiksi energiajäteastian tyhjennysvälin pidentämistä. Sekajätteen osalta lähinnä mietityttää, kertyykö tarkan lajittelijan sekajäteastiaan lopulta yhtään mitään. Jätemääräykset onneksi sallivat varsin pitkän tyhjennysvälin sekajätteelle.

Jätteiden lajittelun kiemuroista kertoo hyvin esimerkki erilaisista lampuista. Viime vuosien aikana käytössä on ollut kolmenlaisia lamppuja, jotka kaikki lajitellaan eri paikkoihin: hehkulamput sekajätteeseen, energiansäästölamput ongelmajätteeseen ja ledilamput sähkö- ja elektroniikkaromuun.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.

Tagged with →