Europarlamenttivaalien tulosten rinnalla Joutsassa jännitettiin sunnuntaina sitä, nouseeko vankan joutsalaistaustan omaava kajaanilainen Eila Aavakare (kuvassa) perussuomalaisten varakansanedustajasta kansanedustajaksi. Oulun vaalipiirissä vaikuttava Aavakare sai eduskuntavaaleissa runsaat 3.500 ääntä, mutta jäi vaalipiirissään puolueestaan ensimmäisenä ulos kansanedustajapaikoilta. Europarlamenttivaalien alla hän kampanjoi näkyvästi puoluetoverinsa, kansanedustajaksi valitun Sebastian Tynkkysen puolesta, jotta Tynkkynen pääsisi europarlamenttiin ja hän itse nousisi eduskuntaan.

Europarlamenttivaaleissa Joutsastakin runsaasti ääniä saanutta Tynkkystä ei kuitenkaan onnistanut, vaan perussuomalaisista valituksi tulivat Laura Huhtasaari ja Teuvo Hakkarainen.

– Laura oli meidän ykkösehdokkaamme ja hänen valintansa oli selviö. Hakkarainen oli yllätys, ainakin minulle. Sebastian oli tyytyväinen tulokseen, koska äänestäjät monet halusivat hänen jäävän eduskuntaan, Aavakare kertoi Joutsan Seudulle vaalituloksen selvittyä.

Kampanjoidessaan lauantaina Joutsassa Aavakare totesi huomioineensa Tynkkysen kanssa jo etukäteen sen, että osa suomalaista haluaa Tynkkysen jäävän eduskuntaan. Aavakare itse ajatteli tuolloin, että jos Tynkkynen haluaa europarlamenttiin, tämä myös toivottavasti pääsee rakentamaan sinne uraansa. Sen sijaan hänelle itselleen nousu kansanedustajaksi ei ollut etukäteen ”elämän ja kuoleman kysymys”.

– Minulla on töitä Kainuussa ihan tarpeeksi ja haluan sitten tukea nuoria nousemaan myös täällä entisellä kotipaikkakunnalla. Olen luvannut vähän tsempata heitä, totesi lukuisissa luottamustehtävissä kuten esimerkiksi Kajaanin kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa oleva sekä Kainuun maakuntahallituksen ensimmäisenä varapuheenjohtajana toimiva Aavakare lauantaina.

Eila Aavakareen vankka joutsalaistausta näkyi lauantaina hänen kampanjoidessaan Joutsassa Sebastian Tynkkysen puolesta. Juttusilla kävi lukuisia tuttavia ja Aavakare sai myös vastaanottaa useita lämpimiä halauksia.

Vaalituloksen ratkettua hän katsoi varakansanedustajuuden sopivan elämäntilanteeseensa hyvin, sillä pitkä kampanjointi on vienyt aikaa ja elämässä täytyy olla muutakin kuin poliittisten tehtävien hoitamista.

– Käytän energiaani tulevaisuudessa enemmän läheisiini ja tulen varmasti kesän aikana käymään usein täällä kotiseudullani Joutsassa, oman äitini tukena, ja lasteni perheet viettävät aikaa täällä. Kaupungin ja maakunnan luottamuspaikat vaativat edelleen paljon aikaa.

Joutsa on leivonmäkeläissyntyiselle, pitkään Joutsassa pankkialalla työskennelleelle ja Kotosähkön yrittäjänäkin toimineelle Aavakareelle edelleen rakas. Aavakare seuraa tarkasti paikkakunnan asioita, myös poliittista kenttää ja poliittisten puolueiden yhteistyötä. Hän katsoo, että perussuomalaisia voitaisiin Joutsassa arvostaa enemmän. Kainuussa puolueeseen suhtaudutaan hänen mukaansa eri lailla.

– Mielestäni Kainuu on oivaltanut sen, että kun ollaan kuitenkin suhtkoht pienessä kaupungissa Kajaanissakin, niin tehdään yli puoluerajojen yhteistyötä. Siellä ei ole tarvinnut minkäännäköisiä riitoja. Sen takia olen viihtynytkin siellä politiikan syövereissä.

Tarja Kuikka

Pekkarinen oli ääniharava

Keskustan Mauri Pekkarinen oli ääniharava eurovaaleissa Joutsan seutukunnalla. Pekkarinen sai Joutsasta 352 ääntä ja Luhangasta 87 ääntä. Seudun kakkonen vaaleissa oli joutsalaissyntyinen Henna Virkkunen (kok.), joka sai Joutsasta 215 ääntä ja Luhangasta 47 ääntä. Joutsassa kolmannen sijan nappasi SDP:n Eero Heinäluoma (122 ääntä Joutsasta). Luhangassa jaetulle kolmossijalle tulivat 19 äänellä puoluetoverit, perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen ja Laura Huhtasaari.

Joutsassa äänesti 1.538 henkilöä, joten Joutsan äänestysprosentti oli 39,6 %. Luhangassa äänensä antoi 315 henkilöä ja kunnan äänestysprosentti oli 49,2 %.

Markku Parkkonen