Sanna Oksanen suorittamassa maastavetoa Suomen Vahvin Nainen–kilpailussa. Kuva: Niko Rantanen.

Joutsalaislähtöinen, nykyään Vantaalla asuva Sanna Oksanen osallistui viime viikonloppuna Lahden Messukeskuksessa pidettyyn Suomen Vahvin Nainen 2019–kilpailuun. Kaksi vuotta sitten Oksanen istui kilpailun yleisössä ja ajatteli, että haluaisi joskus olla kisaamassa. Oksanen ei lähtenyt tavoittelemaan mitalisijoja, vaan tavoitteena oli haastaa ja voittaa itsensä. Tavoite täyttyi, sillä jokaisessa kuudessa lajissa Oksanen sai tuloksen.

– Vaikka olen vahva pieneksi naiseksi, vastassa oli paljon isokokoisempia ja vahvempia naisia. Kaikkeni kyllä annoin, Oksanen toteaa.

Suurimmalla osalla kilpailijoista on takana monia treenivuosia nimenomaan voimalajeissa, kun puolestaan Oksanen lähti kisaan noin kolmen kuukauden harjoittelulla. Päätös kisaan lähtemisestä syntyi nimittäin vasta tämän vuoden tammikuussa, kun Oksanen otti ohjatun tunnin lajin parissa kaverinsa kanssa. Kaveri yllytti lähtemään ja kauaa ei tarvinnut itseään yllytyshulluna pitävän Oksasen pohtia päätöstä.

Kilpailun lajeina olivat tukkipunnerrus, säkinlastaus, maastaveto, yhdistelmälaji (traktorin rengas ja sakkelit), väkipyörä ja atlaskivet. Pääsääntöisesti kaikissa lajeissa aikaraja, painot ja muut säännökset sovitaan paikan päällä kilpailijakokouksessa ennen aloitusta kaikki kilpailijat huomioiden.

Haastavin ja kuluttavin suoritus Oksaselle oli väkipyörä, jota hän ei ollut ikinä ennen päässyt edes testaamaan. Puolestaan paras suoritus oli omasta mielestä maastaveto, jossa Oksanen nosti hurjat 170 kiloa. Ennen vappua kyljen kanssa sattunut tapaturma pisti osallistumisen hetkellisesti vaakalaudalle, joten lauantain suorituksesta ei voi olla kuin ylpeä. Lisää virtaa antoi myös kisapaikalle saapunut lähes 40 hengen kannustusjoukko.

– Kannustajat niin paikan päällä kuin somessa ansaitsevat isot kiitokset. Tämä on ollut hieno projekti, jossa ihmiset ovat eläneet vahvasti mukana, Oksanen kiteyttää.

Mitä tulevaisuudessa tapahtuu, sitä ei Oksanen osaa vielä sanoa. Laji kiinnostaa, mutta mitään ei ole lyöty lukkoon. Oksanen on päättänyt, että 50–vuotiaana hän aikoo olla elämänsä kovimmassa ja parhaassa kunnossa.

– Kenties vuoden päästä tämän lajin kilpailussa uudestaan ja kahden vuoden päästä fitness–urheilun eli pullistelun puolella, tuumaa Oksanen.

Jonna Keihäsniemi

Tagged with →