Lauantaina Leivonmäen kansallispuistossa pidettiin reittien maalaustalkoot helteisessä säässä. Kymmenkunta talkoolaista jaettiin pienempiin ryhmiin ja jokaiselle annettiin oma reitti kunnostettavaksi. Ensin vanhat merkit raaputettiin puukolla pois, jonka jälkeen maalipinta uusittiin sapluunan avulla spray-maalilla. Talkoot olivat osa Metsähallituksen Keski-Suomen kansallispuistot kuntoon–hanketta.

Metsähallituksen erikoissuunnittelija Maija Mikkolan mukaan talkoot sujuivat rennolla asenteella ja hyvässä hengessä. Ennen lenkille päästämistä Mikkola varusti ryhmät EA–laukuilla ja tarkisti, että juomaa on tarpeeksi mukana.

– Kaikki talkoolaiset ovat olleet innoissaan päästessään tekemään jotain hyödyllistä ja jättämään kädenjälkensä puistoon. Parempaa keliä ei tälle päivälle olisi voinut osua, tiivistää Mikkola.

Jyväskylästä saapuneet sisarukset Sirpa Ruohonen ja Erkki Raninen saivat kierrettäväkseen Lintuniemen lenkin. Ruohonen huomasi talkooilmoituksen Facebookin Kansallispuistot tutuksi–ryhmästä ja sai puhuttua velipojan mukaansa. Maalaus sujui hyvin ja molemmat olivat iloisia siitä, että talkoita vielä järjestetään. Idea lähteä tekemään jotain hyödyllistä ja nauttia samalla ulkoilmasta oli erittäin hyvä päätös.

– Kun merkeillä piti pysähtyä tasaisin väliajoin, tuli katseltua reittiä ihan eri tavalla. Tämä kokemus antoi ihan uuden näkökulman kansallispuistoon, Ruohonen tuumaa.

Helsinkiläiset Elina Piri ja Susanna Pitkänen olivat jo aiemmin sopineet tulevansa ystävänsä Hanna Laurilan mökille Vartijamäkeen juuri tänä lauantaina. Netistä bongattu talkooilmoitus toi kivan lisän ahkeralle kolmikolle viikonlopun viettoon. Heidän mielestä oli kiva tulla talkoisiin porukalla, sillä yleensä ihmiset kokevat yksin lähtemisen olevan pienoinen kynnys.

– Tämä kansallispuisto on meille hyvin tuttu paikka ja siksi oli kiva päästä siellä tekemään yleishyödyllistä toimintaa, Pitkänen tiivistää.

Jonna Keihäsniemi


Ystävykset Hanna Laurila, Susanna Pitkänen ja Elina Piri ovat lähtövalmiina reitille. Puistomestari Henri Solismaa ja Metsähallituksen erikoissuunnittelija Maija Mikkola ohjeistivat talkoolaisia.