Luhangan kunta on jo vuosia ollut yhdenlainen talousihme. Huolimatta maakunnan alhaisimmasta veroprosentista kunta on tehnyt kohtuullista vuosittaista ylijäämää. Vuoden 2018 tilipäätöksessä ylijäämää kertyi 304.000 euroa.

– Taloudellisesti vuosi 2018 sujui hienosti. Väestönkehitykseen ei voi kuitenkaan olla miltään osin tyytyväinen. Väestön nettomuutos on turhankin paljon miinuksella, kommentoi kunnanjohtaja Tuomo Kärnä.

Kärnä muistuttaa, että menneisyys ei ole tae tulevasta, ei väestönkehityksen kuin taloudenkaan osalta.

– Kunnan pitää palvelun tuottajana edelleen parantaa toimintaansa ja hakea kustannustehokkuutta kaikista hallintokunnista. Rooliamme kansalaisten palvelijoina tulee edelleen korostaa. Haluamme olla osaltamme luomassa hyväntuulisuutta ja onnellisia kansalaisia. Talouden raamien mukaan uudistamme vahvasti tällä hetkellä erityisesti kuntaviestintää sekä keskushallinnon, teknisen toimen ja perusturvan toimintaa, kertoo Kärnä.

Luhangan kunnan kokonaisverotulot pysyivät suunnilleen edellisen vuoden tasolla. Kunnallisverossa tuli laskua, mutta kiinteistöverossa lisäystä. Kunnan saamat valtionosuudet vähenivät melkein 200.000 euroa. Kunnan menot pysyivät hyvin kurissa: keskushallintoa lukuun ottamatta menot pienenivät kaikilla sektoreilla.

Markku Parkkonen

Tagged with →