Joutsan kunnan päihdehoitajapalvelut siirtyvät 1.5. alkaen Keski-Suomen seututerveyskeskuksen vastuulle. Päihdekuntoutusjaksot järjestetään edelleen kunnan toimintana. Joutsan päihdehoitajalle ohjaudutaan Joutsan terveysaseman vastaanoton kautta. Samoin kuin muissa mielenterveysasioissa, myös päihdeasioissa voi ottaa yhteyttä terveysaseman palvelunumeroon.

Jos tilanne ei ole akuutti, Seututk.fi-sivustolla voi lähettää sähköisen ajanvarauspyynnön. Sähköistä ajanvarauspyyntöä lähetettäessä järjestelmä ohjaa asiakasta täyttämään tietyt esitiedot, jotka nopeuttavat asioiden myöhempää käsittelyä, ja asiakkaaseen ollaan yhteydessä viimeistään seuraavan arkipäivän aikana.

Yhteydenoton perusteella asiakas ohjataan tarpeen mukaan psykologin, psykiatrisen sairaanhoitajan tai asiantuntijasairaanhoitajan, eli Seututerveyskeskuksen päihdehoitajan vastaanotolle noin viikon sisällä. Myös palveluohjaajan tuki on käytettävissä. Akuutissa tilanteessa asiakas saa avun lääkäripäivystyksestä tai mielenterveys- tai päihdetyöntekijältä. Lisäksi terveysaseman ammattilaiset voivat tarvittaessa varata ajan psykiatrin vastaanotolle, joka voidaan toteuttaa myös etänä.

Terveysaseman mielenterveys- ja päihdepalvelujen lisäksi Joutsassa vierailee kolmen viikon välein liikkuvaa terveysneuvontatyötä tekevä Visiittiauto, joka on tarkoitettu pistämällä huumeita käyttäville sekä seksityötä tekeville. Visiittiautossa voi maksuttomasti vaihtaa käytetyt neulat ja ruiskut puhtaisiin, pikatestauttaa Hiv:n ja C-hepatiitin, aloittaa Twinrix-rokotesarjan tai saada laboratoriolähetteen sukupuolitautitesteihin.

Kaikki Visiitin palvelut toimivat anonyyminä, sillä nimimerkki ja syntymävuosi riittävät asiointiin. Visiittiauton reittiaikataulut löytyvät Facebookista (Visiitti liikkuva terveysneuvontapalvelu Jyväskylä) tai Sovatek-säätiön sivuilta.

Janne Airaksinen