Joutsan seudulla eduskuntavaalien huomattavin asia oli perussuomalaisten Saku Kaistisen menestys. Monille Kaistisen yli tuhannen äänen potti oli varmasti yllätys. Perussuomalaisten paikallinen ja valtakunnallinen menestys kertoo siitä, että puolueesta on pysyvästi tullut yksi suomalaisen politiikan isoista toimijoista. Kyseessä olivat jo kolmannet eduskuntavaalit, joissa perussuomalaiset oli kärkijoukossa. Samalla perinteiset puolueet ovat ottaneet kukin vuorollaan siipeensä. Tällä kertaa häviäjän rooli lankesi keskustalle.

Onkin todella mielenkiintoista nähdä, nouseeko perussuomalaiset myös paikallistasolla isojen joukkoon. Kannatusta puolueella nimittäin näyttää olevan. Perussuomalaisten kohdalla näyttää myös siltä, että sen kannattajat äänestävät enemmän puoluetta kuin henkilöä. Näin ollen kannatuksen ei pitäisi heitellä kovin voimakkaasti.

Joutsassa ja Luhangassa on perinteisesti ollut yksi valtapuolue: keskusta. Kokoomus on Joutsassa haastanut keskustaa vaihtelevalla menestyksellä ja SDP näyttää hitaasti mutta varmasti ukkoutuvan keskisarjan puolueeksi. Seuraavissa kuntavaaleissa nähdäänkin, miten perussuomalaisten paikalliset aktiivit onnistuvat kisaamaan keskustan perinteisesti vahvan puoluekoneiston kanssa.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.

Tagged with →