Joutsan kunnanhallitus käsitteli maanantaina Joutsan Palvelukotiyhdistyksen kunnalle lähettämää vetoomusta vanhusten tehostetusta palveluasumisesta. Yhdistyksen taloustilanne on kääntymässä sellaiseksi, että Ryhmäkodin toiminta saatetaan joutua lopettamaan. Tähän on johtanut yhdistyksen mukaan palvelusetelijärjestelmä.

Vetoomuksessa taustoitetaan, että Joutsan Palvelukotiyhdistys ry on pyörittänyt jo lähes 25 vuoden ajan hyvässä yhteistyössä Joutsan kunnan kanssa vaikeasti muistisairaille vanhuksille tarkoitettua 11-paikkaista asumis- ja hoitoyksikköä, Ryhmäkotia. Aiemmin kunta on vuosittain ostanut Ryhmäkodin 11 paikkaa vuosisopimuksella ja sovitulla vuorokausihinnalla.

Vuoden 2018 aikana Ryhmäkodin osalta on alettu siirtyä portaittain niin sanottuun palvelusetelijärjestelmään, jossa kunta myöntää vanhukselle tehostetun palveluasumisen palvelusetelin ja vanhus voi hakeutua asumaan Ryhmäkotiin. Palvelusetelin arvo riippuu kunnan mittaamasta vanhuksen hoidon tarpeesta.

Jo lyhyen kokemuksen perusteella Palvelukotiyhdistys toteaa, että sillä ei todennäköisesti ole mahdollisuuksia jatkaa Ryhmäkodin toimintaa kovin pitkään nykyjärjestelmässä. Palvelusetelin arvo on (asukkaan hoidon tarpeesta riippuen) 16–34 prosenttia pienempi kuin aiempi niin sanottu sopimuspaikkahinta.

Lisäksi nykyjärjestelmässä ei yhdistykselle makseta niistä päivistä, jolloin vanhus on esimerkiksi sairaalahoidossa. Luonnollisesti tällaisille päiville ei tyhjänä olevalle paikalle voi ottaa uuttakaan asukasta. Yhdistyksen kulujen leikkaaminen vastaavasti ei onnistu, koska pienessä ympärivuorokautisessa hoitoyksikössä henkilökunnan vähennykset ovat mahdottomia.

Mikäli tilanteeseen ei saada muutosta, yhdistys joutuu luopumaan Ryhmäkodin toiminnasta jopa hyvinkin pian. Tilanteen korjaamiseksi yhdistys esittää, että kunta palaisi mahdollisimman pian Ryhmäkodin osalta vanhaan niin sanottuun sopimuspaikkajärjestelmään entisellä hintatasolla.

Toinen vaihtoehto voisi olla, että palvelusetelien hintoja korotettaisiin vastaamaan vanhaa sopimuspaikkahintaa. Tällöin olisi myös vanhusten hoitoisuuden mittaamista korjattava siten, että muistisairaat vanhukset tulisivat automaattisesti korkeimpaan hoitoisuusluokkaan.

Kunnanhallitus päätti pyytää asiasta lausunnon perusturvalautakunnalta.

Janne Airaksinen