Perussuomalaisten Saku Kaistinen kertoi maanantaiaamuna olevansa todella tyytyväinen äänisaaliiseensa.

– En olisi itsekään uskonut tällaiseen tulokseen. Veikkasin etukäteen sellaista 750 ääntä itselleni.

Kaistisen potti oli 1.059 ääntä, joista merkittävä osa kertyi koko vaalipiiristä. Häntä äänestettiin toiseksi eniten niin seutukunnalta kuin Joutsastakin. Kampanjaansa Kaistinen piti onnistuneena.

– Osallistuin 16 eri kiertueeseen maakunnassa sekä vaalipaneeliin. Yksi tavoite oli sekin, etten ole perussuomalaisten listalla viimeinen, ja sekin täyttyi.

Kaistisen vaalibudjetti oli 3.000–4.000 euron paikkeilla. Hän ei sulje pois sitä, etteikö lähtisi uudelleenkin kansanedustajaehdokkaaksi neljän vuoden päästä.

Keskustan Sari Hovila oli toista kertaa ehdokkaana eduskuntavaaleissa. Tuolloin neljä vuotta saatu tuhat ääntä vaihtui nyt 483 ääneen. Hän arvasi, että näin tulee käymään, sillä vaalityön aikana kansalta tuli viestiä, että väki on tyytymätön maan hallituksen tekemiin lomarahalinjauksiin. Hallitusvastuu painoi siis Hovilankin äänimäärää.

– Mutta kampanjani sujui oikein hyvin, mitä nyt samaan aikaan töissä käydessä ehdin sitä tekemään. Politiikan tekemistä jatkan. Neljän vuoden päähän en ole vielä miettinyt, mitä tulee ehdokkaaksi lähtemiseen kolmatta kertaa, toteaa Hovila.

Vaalibudjetti hänellä oli noin 4.000 euroa.

Kokoomuksen Aki Virtaniemi sai 462 ääntä. Oma paikka Arkadianmäellä jäi lunastamatta, mutta Virtaniemi oli tyytyväinen puolueensa menestykseen Keski-Suomessa.

– Jokainen ääni on plussaa. Vaalikampanja sujui hyvin, ja sain uusia ystäviä, joihin aion jatkossakin pitää yhteyttä, kertoo Virtaniemi.

Hänen vaalibudjettinsa jäi alle 10.000 euron. Maaseudun ja maakunnan puolestapuhujana hän aikoo jatkaa, eikä osaa vielä sen tarkemmin sanoa neljän vuoden päähän.

Janne Airaksinen