Virret ja karaoke voivat äkkiseltään kuulostaa erikoiselta yhdistelmältä, mutta Leivonmäellä osoitettiin tiistaina, että yhdistelmä toimii. Virsikaraokea nimittäin kokeiltiin seurakuntakodilla tiistaiaamuna järjestetyssä, diakoniatyön alla kerran kuukaudessa pidettävässä Tuvassa, jossa oli paikalla kymmenkunta laulajaa ja Joutsan seudun Parkinson-kerhon puheenjohtaja Tapio Lankian vetämä online karaoke.

Lauluvalikoimaa oli runsaan 70 virren verran ja lisäksi tarjolla oli riparikaraokea sekä hengellisiä lauluja. Tilaisuudessa saattoi joko laulaa itse mikrofoniin, laulaa mukana jonkun toisen laulaessa mikrofoniin tai vain kuunnella toisten laulamista.

Joutsan seurakunnan ja Joutsan seudun Parkinson-kerhon toteuttamassa virsikaraokessa oltiin vahvasti uuden äärellä, sillä kyse oli Joutsan seurakunnan ensimmäisestä virsikaraokesta. Idea virsikaraokesta virisi alun perin juuri Tuvassa, kertoo Tupaa vetävä seurakunnan nuorisotyönohjaajan ja osa-aikainen diakoni Annika Oksanen.

– Kun keräsin Tuvassa ideoita siitä, mitä voitaisiin tehdä, siellä tämmöinen laulajaihminen sanoi, että hän on jo monta vuotta haaveillut siitä, että olisi tämmöinen virsikaraokejuttu, taustoittaa Oksanen.

Tietäen joutsalaisen Tapio Lankian vetäneen karaokea ja omistavan siihen tarvittavat laitteet, Oksanen kääntyi asiassa tämän puoleen. Hän vieraili Parkinson-kerhon perjantaiaamun karaokessa, jossa virsikaraokea kokeiltiin muutaman virren verran. Kokeilu sai Tapio Lankian mukaan osallistujilta hyvän vastaanoton.

– Porukka heräsi siihen, että tätähän pitää päästä laulamaan muulloinkin, kertoo aiemmin muutaman kerran Joutsan ulkopuolella virsikaraokea vetänyt Lankia.

Virsikaraokessa sai laulaa itse mikrofoniin, laulaa mukana jonkun toisen laulaessa mikrofoniin tai vain kuunnella toisten laulamista.

Vaikka karaoke on niin sanotusti maallista ja virret taas hengellisiä, niin Tapio Lankia kuin Annika Oksanenkin kokevat, että ne voi silti hyvin yhdistää. Yhdistelmää ei tyrmää myöskään Joutsan seurakunnan kirkkoherra Tuula Leppämäki, joka muistuttaa, että vaikka karaoke yhdistetään baareihin ja iskelmämusiikkiin, tapa toimia ei itsessään ole väärin. Seurakuntakin voi siis järjestää virsikaraoken.

– Minusta se on mielenkiintoinen kokeilu. Toivottavasti se vaikuttaa piristävästi virsilauluun ja virsien osaamiseen, hyvähän se silloin on, pohtii Leppämäki ja heittää ilmoille toiveen siitä, että nuoremmatkin innostuisivat virsikaraokesta.

Mikäli innostusta jatkossa löytyy, virsikaraokea on kirkkoherran mukaan mahdollista järjestää muuallakin Joutsan seurakunnassa.

– Eihän sitä tiedä, vaikka se olisi tulevaisuuden toimintamuoto, toteaa Leppämäki.

Vaikka tiistaina veisattiin Tuvassa, virsikaraoken mahdollinen jatko ei ole Annika Oksasen mukaan sidottu Tupaan, vaan tapahtuma voidaan järjestää myös muuna ajankohtana.

Myös Oksasen mainitsema ”laulajaihminen” eli leivonmäkinen Pekka Hytönen oli tiistaiaamuna paikalla ja olikin varsin tyytyväinen virsikaraoken toteutumiseen.

– Minä tiedän, ja tästäkin jo nähdään, että ihmiset haluavat laulaa. Mutta aika monet tarvitsevat säestystä tuekseen ja silloin se tulee tuosta koneelta ja sanatkin, jos sanoja tarvitaan. Mutta kyllä minä, vaikka itse en ole karaokelaulaja ollenkaan, tykkään, että tästä voidaan saada tämä virsilauluharrastus viriämään, totesi Hytönen.

Tarja Kuikka

Katso videopätkä virsikaraokesta: