Joutsan valtuusto hyväksyi maanantai-iltana vuodeosaston (sakuko) sijoittamisen Palvelukeskus Jousen Koivula-osaan. Muutostöiden arvioidaan maksavan 990.000 euroa. Kunnanhallituksen ja valtuuston esityslistalta en havaitse tietoja hankkeen todellisista kustannuksista ollenkaan. Herää kysymyksiä!

Onko sairaanhoitopiirin kanssa jo tehty aiesopimus siitä, että seututerveyskeskus ottaa käyttöönsä uuden rakennettavan terveyskeskuskiinteistön ja saneerattavan Koivulan? Onko vuokrasta jo sovittu?

Koivulan mukana poistuu 15 asumispaikkaa kunnan hoitamasta tehostetusta palveluasumisesta. Kun Jousi on ollut täynnä viime aikoina ja väestöennusteen mukaan olisi jatkossakin, joudutaan nuo 15 poistuvaa asumispaikkaa ostamaan palveluseteleillä privaatista. Kyseinen seteli maksaa kunnalle keskimäärin 3500 euroa/kk/asukas. Siten Koivulan poistaminen käytöstä maksaa tuon kertavaikutteisen saneerausmiljoonan lisäksi 630.000 euroa joka vuosi.

Kun nyt samalla ollaan Huuponhovia muuttamassa tehostetun palveluasumisen yksiköksi, sieltä poistuu yhdeksän hoitopaikkaa, jotka myös on ostettava privaatista. Seurauksena siitä on setelimenoja 378.000 euroa/v eli edelliset yhteensä runsas miljoona vuodessa. Se merkitsee asumispalvelukustannusten 40:n %:n kasvua viime vuoteen verrattuna.

Kun maakuntauudistus sakkasi, Valtio ei maksakaan uutta keskussairaalaa eikä siihen liittyviä ATK-järjestelmiä. Ne ovat nyt velkana, josta Joutsan osuus on lähes 11 miljoonaa + korot. Kun kekoon lisätään vielä 5 milj. uuden terveyskeskuksen rakentamiseen tarvittava joutsalainen rahoitus, on syytä tehdä pakosuunnitelma kohoavien äyrinhintojen alta pelastautumiseksi.

Olisiko päättäjillä vielä kerran mietinnän paikka? Perusturvalautakunnaltahan ei ole kysytty mitään.

Kalle Willman
jolla onneksi toinen koti Helsingissä

Puheenvuoro-palstan kirjoitukset ovat Joutsan Seudun lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Tagged with →