Eduskuntavaalien ennakkoäänestys käynnistyi eilen. Joutsassa ennakkoäänestys tapahtuu kunnanvirastolla, jossa äänensä voi käydä antamassa tällä viikolla lauantaihin saakka ja ensi viikolla vielä maanantaina ja tiistaina. Entisen Leivonmäen kunnan alueella ennakkoäänestyspaikkana toimii Leivonmäen kirjasto, jossa äänestyspäiviä on vain kaksi eli tämä päivä ja huominen.

Kunnanvirastolla ennakkoäänestyksen aloitus oli keskiviikkona aamupäivällä vaalitoimitsijana toimineen Kirsi Saarelan mukaan yllättävän vilkas. Ensimmäisen runsaan tunnin aikana äänestäjiä kävi viitisenkymmentä.

– Kyllä se tässä meidän paikassa on ihan mukava alku, Saarela totesi.

Yksi heti keskiviikkona aamupäivällä kunnanvirastolla asioineista oli joutsalainen Salme Jokinen, jolla on ollut tapana käydä äänestämässä nimenomaan ennakkoon, eikä jättää kansalaisvelvollisuuden täyttämistä vaalipäivään.

– Minusta se on rennompaa ja kun olen vuorotyössä, niin ei tarvitse sitten miettiä, pääsenkö varsinaisena vaalipäivänä vai enkö, perusteli Jokinen.

Hän myönsi harkinneensa äänestämättä jättämistäkin, syynä siihen on hoitotyötä tekevänä jonkinasteinen pettymys valtakunnan politiikassa tehtyihin päätöksiin kuten kikyyn ja muihin matalapalkkaisia aloja koskeviin ratkaisuihin. Kehitys on mennyt valtakunnan politiikkaa juuri työnsä kautta seuraavan Jokisen mielestä huonompaan suuntaan niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin.

– Meidän ala on aliarvostettu. Nuoret eivät välttämättä jää ainakaan vanhustyöhön. Ja sitten kaikki tämä, että kun siirrytään isompaan ja isompaan, niin kyllä minusta kaikki huononee.

Vuorotyötä tekevä Salme Jokinen äänesti ennakkoon, ettei hänen tarvitse miettiä, pääseekö varsinaisena vaalipäivänä äänestämään vai ei.

Mennessään eilen aamupäivällä kunnanvirastolle Jokinen tiesi, mille puolueelle äänensä antaa, mutta sen sijaan lopullinen ehdokasvalinta ratkesi vasta äänestyskopissa.

– Mielestäni tämä henkilö ei ole ollut aikaisemmin eduskunnassa, niin ajattelin valintaa vähän sitäkin kautta. Että tulee uutta verta, Jokinen perusteli.

Luhangassa eduskuntavaalien ennakkoäänestys järjestetään kylätalolla 3.-5.4. ja 8.-9.4. Varsinaisena vaalipäivänä 14.4. äänestyspaikkoja on Luhangassa kaksi; kirkonkylän äänestysalueella kylätalo ja Tammijärven äänestysalueella Luhangan koulu. Joutsassa äänestetään vaalipäivänä kunnanvirastolla ja Leivonmäellä Kurkiauran koululla.

Tarja Kuikka

Tagged with →