Henkilöllisyyden todistamiseen liittyvät vaatimukset hämmentävät osaa asiamiespostina toimivan K-Supermarket Joutsan postiasiakkaista. Osaltaan hämmennystä aiheuttaa K-Supermarketin osastovastaava Aili Tarvaisen (kuvassa oikealla) ja myymäläpäällikkö Milli Löfgrenin (kuvassa vasemmalla) mukaan vuoden alussa voimaan astunut lakimuutos, jonka myötä vahvaa sähköistä tunnistautumisvälinettä haettaessa – siis esimerkiksi valmista passia noutaessa – henkilöllisyyden todistamiseen kelpaa enää vain passi tai henkilökortti.

Osaltaan hämmennystä aiheuttaa Tarvaisen ja Löfgrenin mukaan myös Postin omien käytänteiden muuttuminen viime vuosina. Siinä missä aiemmin tavallista postilähetystä noudettaessa henkilöllisyyden tunnistamisessa oli vaihtoehto ”tunnettu”, eikä asiakkaalta välttämättä tarvinnut pyytää henkilöllisyystodistusta, nykyisin henkilöllisyys on Tarvaisen ja Löfgrenin mukaan todistettava aina.

Käytännössä Joutsan K-Supermarketissa törmätään kuitenkin heidän mukaansa yhä viikoittain siihen, että asiakkaalta puuttuu postilähetyksen noutamiseen vaadittava tunnistautumisasiakirja.

Millä henkilöllisyys sitten milloinkin todistetaan, se riippuu siitä, onko kyse Postin lähetyksestä, Matkahuollon normaalilähetyksestä vai viranomaislähetyksestä. Postiasioissa henkilöllisyyden todistamiseen käyvät Aili Tarvaisen ja Milli Löfgrenin mukaan kaikki kuvalliset henkilöllisyystodistukset eli esimerkiksi ajokortti ja kuvallinen Kela-kortti. Sama pätee Matkahuollon normaalilähetyksiin eli esimerkiksi postimyynnistä tai yksityishenkilöiltä tulleisiin lähetyksiin.

Sen sijaan viranomaislähetystä eli esimerkiksi valmista passia tai henkilökorttia noutaessa – vaikka se tulisi Matkahuollon kautta – henkilöllisyyden tunnistamiseen käyvät vain henkilökortti tai voimassa oleva passi.

– Tai jos viranomainen on merkinnyt lähetykseen, että lähetyksen noutamiseen käy vanhentunut passi tai henkilökortti. Mutta muuten se on vain voimassaoleva passi tai henkilökortti, muistuttavat Tarvainen ja Löfgren.

Jos kumpaakaan ei ole, lähetyksen voi noutaa valtuuttamalla saapumisilmoituksen mukana olevalla valtakirjalla noutajaksi henkilön, jolla on voimassa oleva passi tai henkilökortti. Tai vaihtoehtoisesti jo esimerkiksi passia hakiessa tilaa asiakirjan suoraan poliisiasemalta noudettavaksi, jolloin passi itsessään toimii tunnistautumisasiakirjana.

Löfgrenin mukaan koko tunnistautumisvaiheen voi myös halutessaan välttää käyttämällä pakettiautomaattia, johon voidaan toimittaa niin verkkokaupan kuin yksityistenkin paketteja.

– Siinä ei tarvitse henkilöllisyyttä todistella, kun on koodi ja saa sillä auki sen lokeron. Eikä tarvitse jonottaa.

Osa asiakkaista on henkilöllisyyden todistamiseen liittyvistä vaatimuksista Aili Tarvaisen ja Milli Löfgrenin mukaan hyvinkin selvillä, mutta osalle ne tulevat lähetystä noutaessa yllätyksenä, vaikka lähetyksen saapumisilmoituksessa kyllä kerrotaan asiasta.

Varsinkin K-Supermarketin asiamiespostitaipaleen alkuaikoina jotkut tuohtuivat Tarvaisen mukaan henkilöllisyystodistuksen pyytämisestä. Tarvainen kuitenkin muistuttaa, että K-Supermarketin on toimittava postiasioissa Postin pelisäännöillä ja viranomaislähetysten osalta siten kuin laki velvoittaa.

– Kyllähän me halutaan kuitenkin säilyttää nämä palvelut paikkakunnalla.

Sekin on osalle asiakkaista Tarvaisen mukaan epäselvää, että asiamiespostina K-Supermarket ei vastaa postinjakelusta.

– Meille tulee viikoittain asiakas sanomaan, että kirje on hukassa tai lehti ei ole tullut. Mehän ei voida muuta tehdä kuin ohjata heitä olemaan yhteydessä Postin asiakaspalveluun.

Tarja Kuikka

Lisää aiheesta:

JS 28.2.2019: Poliisi tiedottaa: Milloin täytyy hakea uusi henkilökortti?

JS 23.12.2018: Pankit ja teleoperaattorit eivät enää hyväksy ajokorttia henkilöllisyystodistuksena