Joutsan tienoot ovat kerrassaan huono valinta alamaailman kolttosille. Näin voidaan tulkita viime aikaisten rötösten lopputulemien perusteella. Lähes tulkoon kaikki merkittävät kolttoset ovat tavalla tai toisella epäonnistuneet ja tekijät on pääsääntöisesti saatu pian kiinni.

Mistä tämä johtuu? Syitä lienee useita.

Ensinnäkin Joutsassa toimii oma poliisiryhmä, jollainen tänä päivänä puuttuu lukuisista muista seutukuntakeskuksista. Poliisin läsnäolo ei paikallisille tietenkään ole yllätys, mutta ulkoa tuleville koplille se sitä on. Joutsan poliisiryhmä tuntee toimialueensa ja omaa hyvät kontaktit. Jo yksin näkyvyys toimii ehkäisevänä voimana, mutta myös rikosten selvitysprosentit ovat olleet kovaa luokkaa.

Toisekseen Joutsassa toimii myös vartiointiliike Jokita, jonka näkyvä jalka- ja ajoneuvopartiointi toimii sekin ennaltaehkäisevässä mielessä. Erilaiset näpistykset ja varkaudet Joutsan kauppaliikkeissä päättyvät käytännössä aina vesiperään, sillä Jokitan partio on yleensä hyvin lähellä. Jokitan miehet pitävät silmät auki tunnetusti myös yöaikaan. Öisin Joutsaan eksyneet epäilyttävät autot törmäävät usein Jokitan partioon ja suuntaavat suosiolla muualle.

Kolmanneksi Joutsassa on hyvin vahva yhteisöllisyys rikosten torjumiseksi ja selvittämiseksi. Esimerkiksi taannoisesta Vasaratien ryöstöstä poliisille suorastaan tulvi havaintoja ja kansalaiset osallistuivat myös epäillyn auton jäljittämiseen aina Leivonmäen mutkia myöten. Osa seudun asukkaista ei myöskään epäröi puolustautua kolttosten tekijöitä vastaan, mistä on vuosien varrelta useita esimerkkejä.

Varkaat ovat tottuneet Suomessa mellastamaan melko vapaasti. Rangaistusasteikoistakin on käyty vuosia keskustelua. Moni pitää rangaistuksia Suomessa lievinä.

Siksi Joutsan olot tulevat yllätyksenä vastaan monelle rosvokoplalle. Rosvoretket kannattaa siis suunnata suosiolla muualle.

Mutta on Joutsassa myös syytä olla huolissaan. Niin sanotut kovat huumeet, erityisesti amfetamiini, ovat pesiytyneet seutukunnalle pysyvästi. Jälki myös paikallisten toilailuissa alkaa olla hyvin karua. Järeitä, moniammatillisia toimenpiteitä tarvitaan kiireesti. Vielä nyt tilanne saattaisi olla korjattavissa.

Jukka Huikko

Kirjoittaja on Joutsan Seudun tuottaja, joka vastaa myös lehden oikeusuutisoinnista.

JS 23.3.2019: Nuorten ryöstökopla pahoinpiteli 80-vuotiaan – uhri ampui yhtä tunkeutujista

Tagged with →