Joutsan Moottorikerhon Kimmo Virtanen (yläkuvassa) ajoi sunnuntai-iltana räntäsateessa podiumille Seutulassa pääkaupunkiseudun kupeessa B3-luokkavoittajana enduron Päijänteen Ympäriajossa. Takana oli 28 maastokoetta sekä pitkät ja kuluttavat siirtymät. Lauantaina reitti kiersi Päijänteen ympärillä ja sunnuntaina reitti suuntasi kilpailukeskus Vierumäeltä kohti etelää.

Koko B-luokassa Virtanen oli puolestaan kolmas ja yleiskilpailussakin mainiosti sijalla 28. Virtaselle tulivat nousupisteet täyteen, joten jatkossa mies kilpailee kovimpien endurokuskien mukana A-luokassa. Virtaselle kirjattiin myös yhteensä 16 enduron SM-pistettä, kahdeksan kummaltakin kisapäivältä.

– Kisaviikonloppu sujui ilman ongelmia. Lunta oli reitillä paljon, pehmoista myös. Keli oli omaan ajoon nähden sopivan raskas, pohti työpaikalta Jyväskylästä tiistaiaamuna Joutsan Seudun tavoittama Virtanen.

Virtanen oli mukana Päijänteen Ympäriajossa nyt viidettä kertaa. Kahdesti mies on ollut mukana Partioluokassa, joista ensimmäinen päätyi keskeytykseen. B-luokassa Virtanen oli matkassa nyt kolmatta kertaa. Päijänteen ympäri mies on siis selvinnyt neljästi. Virtasen tukena viikonloppuna oli viisihenkinen huoltojoukkue.

Tarkkoja suunnitelmia kisakauden jatkosta ei ole. Seuraava seikkailuluontoinen kilpailu on Romaniassa heinä-elokuun taitteessa kilpailtava, monipäiväinen ja vaativa Red Bull Romiacs, jonne Virtanen suuntaa nyt jo kolmatta kertaa.

Joutsalaismenestystä nähtiin myös yleiskilpailun kärjessä. Viime vuonna uransa ensimmäisen kiinnityksen Päijännekilpeen ottanut, Päitsin tuolloin voittanut Aleksi Jukola ajoi tällä kertaa toiselle sijalle. Jukolan vanhempien sukujuuret ovat Joutsan seutukunnalta. Jukola edustaa Riihimäen Moottoripyöräkerho Kahvakopla ry:tä. Eroa Päitsin voittaneeseen Eemil Pohjolaan kirjattiin seitsemän minuuttia ja 28 sekuntia.

Joutsan Moottorikerhon toinen edustaja Olli Hytönen pääsi hänkin palkintosijalle. Hytönen otti C1-luokassa pronssia. Kaikkien C-luokan kuskien joukossa Hytönen oli 11. nopein.

Perinteiseen tapaan Päijänneajon reitti kulki myös Joutsan seutukunnan läpi. Lauantaina iltapäivästä ajettiin ensin RH-Huollon pätkä Tammijärvellä ja sen jälkeen kilpailun klassikkopätkiin lukeutuvat Vaihela. Kilpailureitti jatkui kohti Hartolan ja Sysmän mutkia.

Päijänneajon tulokset kokonaisuudessaan löytyvät Kalkku ry:n sivuilta.

Teksti: Jukka Huikko
Pääkuva: Sport fotoklubi
Muut kuvat: Markku Parkkonen
Video: Markku Parkkonen

Päijänteen kiertäjiä odottamassa lähtöä Tammijärven maastokokeelle.
Päijänteen Ympäriajon olosuhteita kuvailtiin tänä vuonna raskaaksi. Lunta oli paljon, reitti pehmeää ja paikoin runsaasti vettäkin.

Info: Enduro

Moottoripyöräilyn luotettavuusajo, jossa kuljettajan ja moottoripyörän on selvitettävä kilpailureitti annetussa aikataulussa sekä ajettava kilpaa osoitetut maastokokeet.

Päijänteen Ympäriajo on yksi maailmanlaajuisestikin vaativimmista ja perinteikkäimmistä endurokilpailuista. Päitsin lauantai- ja sunnuntaipäivät muodostivat omat SM-osakilpailut. Ensimmäinen Päitsi ajettiin jo vuonna 1927.

Parhaat kuskit ajavat kilpaa A-luokassa, aloittelijat puolestaan C-luokassa. Välissä on B-luokka. Lisäksi on olemassa erilaisia kunto- ja muita harrasteluokkia. C-luokka kiertää yleensä helpotetun reitin. C-luokasta ylöspäin pääsee menestymällä ja keräämällä niin sanottuja nousupisteistä.

Lisäksi luokkia jaotellaan myös käytettävän kaluston mukaan A1-, B1- ja C1-luokissa kilpaillaan joko enintään 125-kuutioisella kaksitahtikoneella tai enintään 250-kuutioisella nelitahdilla. A2-, B2- ja C2-luokissa kaksitahtiset ovat 140-250-kuutioisia ja nelitahtiset 270-450-kuutioisia. A3-, B3- ja C3-luokissa kaksitahtiset ovat yli 290-kuutioisia ja nelitahtiset yli 475-kuutioisia.

Kuuluisia ja aikanaan menestyneitä joutsalaisia endurokuljettajia ovat muun muassa Heikki Paalanen, Jukka Järvinen ja Toni Salokangas.

Joutsassa enduro kuuluu vuonna 1969 perustetun Joutsan Moottorikerhon lajivalikoimiin.

Jukka Huikko