Joutsan vanhuspalveluihin on hankittu uusia teknisiä apuvälineitä, jotka antavat aivan toisenlaiset mahdollisuudet viriketoimintaan kuin aikaisemmin. Kyse on niin sanotuista kuntoutuksen ja terapian apuvälineinä käytettävistä aisti-tuotteista.

Seniorikeskuksen päivätoimintaan osallistuvat testasivat ensimmäistä kertaa isoa tablettitietokonetta keskiviikkona. Peräti 55-tuumainen Yeti-merkkinen jättikokoinen tablettitietokone tukee hieno- ja karkeamotoriikan harjoittelua. Suuren koon ansiosta käyttäjä pääsee hyödyntämään yläraajojen täydet liikelaajuudet isolla näyttöpinnalla. Lisäksi sen korkeutta voi säätää sähköisesti käyttäjän pituuden mukaan.

Tablettiin voi ladata Google Play -kaupan sovelluksia, joten laitteiden tarjoamat mahdollisuudet kuntoutukseen ja toimintakyvyn ylläpitoon ovat oikeastaan rajattomat. Samalla on hankittu myös pienempi 27-tuumainen tabletti. Vanhuspalveluissa laitteita tullaan käyttämään senioreiden päivätoiminnassa, asumispalveluyksikössä sekä Leivonmäellä Huuponhovissa. Myös kehitysvammahuolto on mukana käyttäjäryhmässä.

Kyseessä on isompi hankintakokonaisuus, josta perusturvalautakunta päätti 22.1. Hankinta sisältyi lisäksi painopeitto, taikofon-tyyny moniaistilliseen musiikin ja äänen tuntemiseen sekä riksa-pyörä.

Hankinnoilla on mahdollistettu teknologian hyödyntäminen asiakkaiden hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistämisessä. Samalla asiakkaat tutustutetaan teknologian suomiin mahdollisuuksiin. Hankintoihin on käytetty Reino Järvisen rahastosta yhteensä 18.596 euroa.

Janne Airaksinen

Kuvassa Pauli Lehtonen ja Kerttu Reinikainen testaavat jättitablettitietokoneen suomia virikemahdollisuuksia. Vanhuspalveluiden fysioterapeutti Emma Liukko opasti laitteen käytössä.

Tagged with →