Joutsassa otettiin keskiviikkona käyttöön setelitalletukset mahdollistava OttoPlus-automaatti, joka korvaa aiemmin käytössä olleen Otto-automaatin. Keski-Suomen Osuuspankin Joutsan palvelupisteen yhteydessä Kauppakeskus Perttulan ulkoseinässä edeltäjänsä tapaan sijaitsevalla OttoPlus-automaatilla voi tehdä tavallisten nostojen lisäksi setelitalletuksia pankkikorttiin liitetylle tilille ja talletus näkyy tilillä heti. Talletuspalvelu toimii kuitenkin vain Danske Bankin, Nordean, OP:n, Aktian, POP-pankkien ja Säästöpankkien debit-korteilla.

Tallettaminen ei ole pankkipäiväsidonnaista, vaan talletuksia voi tehdä päivästä ja vuorokaudenajasta riippumatta. Tästä hyötyvät Otto-automaateista vastaavan Automatia Pankkiautomaatit Oy:n toimialapäällikkö Petteri Parviaisen mukaan varsinkin yrittäjät.

Talletusmahdollisuuden etuna on Parviaisen mukaan myös se, että talletukset ylläpitävät osaltaan automaatin rahatilannetta. Eli kun esimerkiksi Joutopäivien aikaan tehdään paljon nostoja, talletukset tuovat lisää rahaa automaattiin.

Kertatalletus voi olla Parviaisen mukaan automaatin tekniikasta johtuen sata seteliä tai 5.000 euroa, mutta kuinka monta talletusta voi tehdä, sen määrittelee kunkin asiakkaan pankki. Parviainen painottaa talletuksissa huolellisuutta. Jos seteleitä laittaa huolimattomasti tai jos setelinipun mukana automaattiin sujahtaa esimerkiksi klemmareita, automaatti voi mennä tukkoon ja rahan nostaminen loppuu siihen saakka, kunnes automaatti huolletaan.

– Siististi laitettaessa kone toimii, eikä tule sitä ongelmaa, että nostot loppuvat, sanoo Parviainen.

Hän ohjeistaa laittamaan setelit tasaisesti, nurkat mielellään oiottuna.

– Kyllä se tarjoaa takaisin setelin, jos siellä on nurkka rytyssä. Siististi nipussa, ei tarvitse olla mitenkään rahalajikohtaisesti, mutta nipussa laitetaan. Vitosesta viisisataseen kaikki käy.

OttoPlus-automaatti neuvoo käyttäjäänsä tallettamisessa vaihe vaiheelta.

Perjantaina OttoPlus-automaattia koekäyttänyt Hotelli Aatto ja Ellin yrittäjä, Joutsan Yrittäjät ry:n Visa-Matti Kuitunen näki setelitalletusmahdollisuuden helpottavan yrittäjän rahaliikennettä pankin suuntaan. Vaikka käteistä käytetään vähemmän, sitä kuitenkin käytetään Kuitusen mukaan yhä jonkin verran ja setelitalletusautomaatti sallii tallettamisen silloin, kun yrittäjälle parhaiten sopii.

Niin Kuitunen kuin myös OttoPlus-automaattia perjantaina koekäyttänyt K-Supermarket Joutsan kauppias Timo Taskila totesivat talletustensa onnistuneen.

– Yllättävän yksinkertainen, Kuitunen arvioi talletusautomaatin käyttämistä ensikokemuksensa perusteella.

Myös Taskila piti setelitalletusautomaatin saamista paikkakunnalle hyvänä asiana.

– Kyllähän tämä edistysaskel on tänne Joutsaan ilman muuta. Ja sitten jos mekin pystytään laittamaan sinne rahaa, niin turvaahan se rahahuoltoa myöskin siinä mitä sitten huolto käy siinä välissä. Varmaan hyötyä molemmin puolin.

Automatia Pankkiautomaatit Oy:llä on Petteri Parviaisen mukaan noin 180 setelitalletukset mahdollistavaa OttoPlus-automaattia. Lisäksi yhtiöllä on vajaa tuhat tavallista Otto-automaattia ja 165 seteli- ja kolikkotalletukset mahdollistavaa yhdistelmäautomaattia. Joutsasta katsoen lähimmät OttoPlus-automaatit sijaitsevasta Hartolassa ja Kangasniemellä.

Tarja Kuikka

Yläkuvassa Joutsan K-Supermarketin kauppiaat Enni ja Timo Taskila testaamassa perjantaina uuden OttoPlus-automaatin tarjoamaa setelitalletusmahdollisuutta. Talletuksessa auttoivat Automatia Pankkiautomaatit Oy:n Petteri Parviainen ja Keski-Suomen Osuuspankin Joutsan palvelupisteen Sirpa Takala.