Metsäammattilaisten Metsätaidon SM-talvikisojen normaalikilpailu pidettiin lauantaina Joutsan kirkonkylän laduilla. 140 osallistujaa liikkui hiihtäen 9,5 kilometrin reitillä varhaiseen iltapäivään asti. Metsätaidollisia tehtäviä osallistujat suorittavat tuona aikana kahdeksan kappaletta.

Kilpailun järjestämisestä vastasi Metsäalan tekniset Itä-Päijänne, ja käytännössä suurimman paineen kantoi Jouko Pirkkalainen. Hän antoi kiitosta yli 50 hengen talkooporukalla. Tällaiset metsätaidolliset talvikisat kun ovat paljon raskaampia järjestää kuin tavalliset hiihtokisat. Ajanoton, latujen, huollon ynnä muiden normaalien hiihtokisajärjestelyiden lisäksi tarvitaan maastoon merkityt koealat.

Latureitin varrelle on mitattu kahdeksan kappaletta koealoja, kooltaan 50 metriä kertaa 50 metriä. Jokainen koeala on mitattu läpikotaisin kilpailijoita varten. Kilpailutehtävinä oli arvioida koealoilta puulajiprosentti, runkoluku, puuston pohjapinta-ala, keskiläpimitta, puun pituus, puuston runkotilavuus, montako kuutiota kuitupuuta hehtaarilla ja rungon käyttöosa.

– Koealojen suhteen valmistelu oli suhteellisen vaativa laskentaa ja mittausta sisältävä homma. Tämän tekivät Keijo Kuitunen ja Pekka Lyytinen, ja urakka alkoi jo viime vuonna. Tehtävissä kilpailijat hyödyntävät metsäammattilaisilta normaaleissa töissään vaadittavia taitoja.

Koska koealat ovat pääladuilta sivussa, niille on tehty omat ladut merkkauksineen. Tämä oli viikon työ. Kolmas iso homma oli tuloslaskenta, jossa ansioitui Pasi Rantanen.

Kaukaisimmat kilpailijat olivat Ahvenanmaalta ja Sodankylästä. Kilpailukeskuksena toimii Joutsan liikuntahalli. Perjantaina on jo hiihdetty Hartolassa pikakisassa.

Yläkuvassa kilpailijat lauantaina hetkeä ennen ensimmäisten päästämistä laduille mittelemään metsätaidoissa.

Suomen metsäurheiluliiton 72. talvimestaruuskilpailut, normaalikilpailu, Joutsa 9.3.2019. Tulokset: Yleinen: 1) Raino Valtonen, PKMU, tehtävät 233 p, ikähyvitys 9, hiihtopisteet 187, yhteensä 429 pistettä, 2) Seppo Hurri, ESMU, 233, 10, 185, yht. 428 p, 3) Esko Taipalus, EPMU, 229, 14, 176, yht. 419 p.

Taitosarja: 1) Kari Hänninen, KUMU, 229, aikasakko 0, yht. 229 p, 2) Matti Vitikainen, ESMU, 227, 0, yht. 227 p, 3) Veikko Heikkinen, PPMU, 235, aikasakko 8, yht. 227 p.

Janne Airaksinen


Jouko Pirkkalainen kantoi suurimman paineen Metsätaidon SM-kisojen järjestelyissä.

Tagged with →