Joutsan Seudun Lumikissojen kelkkasafari innosti viime lauantaina liikkeelle satakunta kelkkailijaa. Seuran jäsenten keskuudessa jo pidemmät perinteet omaava, mutta yleisenä vasta kolmatta kertaa järjestetty tapahtuma on kasvanut hiljalleen vuosi vuodelta. Toissa vuonna järjestetylle ensimmäiselle yleiselle safarille osallistui 50 kelkkailijaa, viime vuonna määrä oli jo vajaa 70 ja tänä vuonna siis sata.

Nyt arviolta puolet oli Joutsan Seudun Lumikissojen puheenjohtaja Heikki Utulan mukaan seuran jäseniä, puolet muita kelkkailijoita. Osallistujien runsas määrä sai Utulan myhäilemään tyytyväisenä Tammijärven taukopaikalla pistäytyessään.

– Aivan mahtavaa. Ja tuossa on ollut poikien kanssa puhetta, että se varmaan määrä kasvaa vaan, kertoi Utula.

Safarille osallistui sata kelkkailijaa, joista valtaosa ajoi koko reitin eli noin 140 kilometriä.

Joutsan Abc-asemalta liikkeelle startanneet kelkkailijat etenivät kolmessa ryhmässä vauhdin mukaan. Valtaosa ajoi pidemmän, noin 140 kilometrin mittaisen reitin. Reitti kulki Kälän kautta Havumäkeen, sieltä Leivonmäelle ja Tammihaaran kautta Tammijärvelle, josta edelleen Tammihaaran ja Iso-Säynjärven kautta Huttulaan ja takaisin lähtöpaikalle.

Alun perin kelkkailijoiden oli tarkoitus poiketa myös Luhangan kirkonkylällä, mutta olosuhteiden takia taukopaikka vaihdettiin Tammijärvelle. Reittimuutokseen päädyttiin Heikki Utulan mukaan siitä syystä, ettei Päijänteen jäällä ollut lunta, jota moottorikelkka vaatii jäähdytykseen. Kelkat olisivat todennäköisesti hajonneet peilijäälle, jos Luhangan kirkonkylälle olisi suunnattu, arveli Utula.

– Suontee me päästiin yllättävän hyvin ylittämään, kun päästiin vähän rantoja pitkin menemään. Rannoissa on lunta. Että siellä ei ollut kuin pätkiä paljasta.

Yksi kelkkasafarin taukopaikoista oli Tammijärvellä Luhangan koulun edustalla.

Lumikissat ylläpitävät seutukunnalla kaikkiaan noin 300 kilometrin verran kelkkauria, mutta uusia uriakin on Utulan mukaan toiveissa.

– Onhan meillä ollut esimerkiksi Purnuun tarkoitus täältä tehdä reitti. Se on tästä jostain Tammijärven nurkilta. Mutta näissä nykyisissäkin reiteissä on aika kova työ pitää kunnossa.

Tarja Kuikka

Edit 4.3.2019 kello 15.06: Uutiseen tarkennettu kelkkasafarin reittiä