Joutsan yhtenäiskoulun liikuntasalin tyttöjen pukuhuoneessa soviteltiin torstaiaamuna ylle puolustusvoimien varusteita innokkaissa tunnelmissa. Pukuhuoneessa valmistauduttiin Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) paikallisosaston vetämään Lumiolio-kurssiin, jonka myötä yksitoista lukion ykkösvuosikurssilaista oli suuntaamassa kouluttajiensa johdolla seuraavaksi vuorokaudeksi metsään Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon Hanhimäen tutkimus- ja esittelytilalle.

Tyttöjen keskuudessa tulevaa odotettiin innolla. Armeijan ”vihreitä” muiden lailla ylleen vetänyt Iida Kuitunen valmistautui tulevaan koitokseen hyvillä odotuksilla.

– Odotan semmoista opettavaista fiilistä ja semmoista rentoa yhdessäoloa, kertoi Kuitunen.

Iida Kuitunen (oik.) ja Ella Keihäsniemi valmistautumassa yön yli kestävään koitokseen.

Hän oli lähdössä yön yli kestävälle koitokselle luottavaisin mielin, sillä ensiaputaidot, joita niitäkin leiriolosuhteissa harjoiteltaisiin, olivat ennestään hallussa ja myös maastossa toimiminen on Kuituselle tuttua.

Maastossa lukiolaisten oli määrä yöpyä teltoissa ja lisäksi luvassa oli koulutusta nuotio-, hiihto-, ahkio- ja ensiapuasioissa. Touhuihin oli tarkoitus keskittyä sikäli tosissaan, että esimerkiksi kännykän käyttöön oli luvassa jonkinasteista rajoitusta. Nuorista ainakaan Iida Kuitunen ei kuitenkaan nähnyt kännykän käytön rajoittamista ongelmana.

– Ihan hyvähän se on, että välillä tulee oltua sitten ilman vähän pidempikin aika, totesi Kuitunen.

Ennen telttojen pystytystä lukiolaisten täytyi raivata umpihangesta paikat teltoille.

Jo 16. kertaa järjestetyn Lumiolio-kurssin taustavoimiin kuuluvat MPK:n lisäksi muun muassa SPR:n paikallisosasto ja pelastuslaitos. Nuoret ovat tykänneet kurssinjohtaja Markku Riipisen mukaan kurssista kovasti.

– Meillä palautekeskiarvo ylittää mpk-kurssien yleisen palautekeskiarvon huomattavasti, kertoi vuodesta 2009 kurssinjohtajana toiminut Riipinen.

Nuoret ovat hänen mukaansa myös pärjänneet maastossa hyvin, tosin kelit vähän vaikuttavat.

– Siinä vaiheessa, kun paluumarssilla ollaan ja järveä myöten hiihdetään Joutsaa kohden ja suksen pohjassa on kymmenen senttiä lunta jäätyneenä ja täyspakkausreppu selässä, niin se rupeaa pikkuisen harmittamaan siinä vaiheessa. Mutta kyllä sieltä kaikki ovat tulleet.

Yksitoistahenkisen porukan ainoat pojat Matias Havukainen (oik.) ja Aatu Laitinen uskoivat pärjäävänsä tyttövoittoisessa porukassa ongelmitta.

Tyttöjä pukuhuoneessa torstaiaamuna ohjeistanut Sinikka Riipinen ennusti nuorten olevan leiriltä palatessa hyvin väsyneitä. Monelle tulee Riipisen mukaan leiriolosuhteissa eteen asioita, joita nämä kohtaavat ensimmäistä kertaa.

– Siellä tehdään polttopuut pokasahalla ja he joutuvat yön valvomaan, siellä on kipinävuorot, Riipinen kertoi esimerkkeinä monelle uusista asioista.

Iltapäivällä lukiolaiset kouluttajineen raivasivat jo Hanhimäessä umpihangessa teltoille pohjia. Yhdentoista nuoren joukossa oli vain kaksi poikaa, mutta he eli Matias Havukainen ja Aatu Laitinen katsoivat pärjäävänsä tyttöenemmistön kanssa ongelmitta.

– Eikö se ihan hyvin mene, kun viimeksikin oli vain yksi jätkä ja hyvin se oli mennyt, Havukainen viittasi edellisvuoden kurssiin.

Hanhimäessä lukiolaiset harjoittelivat kiehisten tekoa Sini Pylkkäsen johdolla.

Hän kertoi valinneensa Lumiolio-kurssin, koska se vaikutti mielenkiintoiselta, Laitinen puolestaan sen takia, ettei metsässä yöpyminen tule armeijassa ihan yllätyksenä. Hänellä tosin oli ennestään jo jonkin verran kokemusta maastossa yöpymisestä, samoin Havukaisella.

Illan ja yön ajaksi nuorille oli luvassa parituntiset kipinävuorot. Se arvelutti Laitista vähän etukäteen.

– Vähän kyllä jännittää se vastuu siinä, hän pohti.

– Eiköhän se mene kun pareittain ollaan niin siinä rupatellessa, arveli puolestaan Havukainen.

Tarja Kuikka