Tulehtunut tilanne Joutsan ja Luhangan kunnaneläinlääkärin ympärillä alkaa pikkuhiljaa osoittaa korjaantumisen merkkejä. Aiemmin osa alueen tiloista ei halunnut käyttää edellisen virkaa hoitaneen, viime kesänä muualle siirtyneen henkilön palveluja ja käytti sen sijaan yksityisiä tai naapurimaakunnan tuottamia eläinlääkäripalveluja.

Tällä hetkellä osa tiloista käyttää yhä muualta saatavia palveluja, mutta pientä vilkastumista yhteydenotoissa kunnaneläinlääkärin suuntaan on kuitenkin viime syksynä virassa aloittaneen Nina Vilénin (kuvassa alla) mukaan tapahtunut.

– Toivoisin todella, että ihmiset ymmärtäisivät, että nyt eläinlääkäripalvelua on saatavissa omastakin kunnasta. Tykkään tosi paljon tehdä lehmäpraktiikkaa ja olen sitä aika pitkään tehnyt, sanoo Joutsaan Uuraisten kunnaneläinlääkärin virasta siirtynyt ja kunnallisen puolen lisäksi aiemmin myös yksityisellä puolella työskennellyt Vilén.

Pieneläinpuolen eläinlääkäripalveluja on haettu välillä esimerkiksi Hartolasta, mutta nyt silläkin puolella on otettu paremmin yhteyttä oman kunnan eläinlääkäriin.

– Ihmiset ovat oivaltaneet, että palvelua on nyt saatavilla varmemmin, Vilén on huomannut.

Joutsan ja Luhangan kunnaneläinlääkärinä viime syksynä aloittanut Nina Vilén kannustaa eläimenomistajia ottamaan rohkeasti yhteyttä kaikentyyppisten eläinten osalta. Lähes parikymmentä vuotta eläinlääkärinä toimineella Vilénillä on taustaa niin kunnalliselta kuin yksityiseltäkin puolelta.

Osalle Joutsan ja Luhangan eläintenomistajista on ollut epäselvää, millaisissa tapauksissa kunnaneläinlääkärin puoleen voi kääntyä. Nina Vilénin mukaan kunnaneläinlääkäri hoitaa kaikki terveydenhuollon ja sairaanhoidon peruspalvelut eläinlajista riippumatta. Pieneläinten osalta se tarkoittaa esimerkiksi rokotusten, perusleikkausten ja akuuttitapausten hoitoa, suureläinten osalta taas tilakäyntejä kaikissa muodoissaan.

Kunnaneläinlääkärin tavoittaa puhelimella virka-aikana, tosin kiireettömät ajanvaraukset Vilén toivoo hoidettavan aamuaikana. Muulloinkin saa hänen mukaansa soittaa, mutta silloin puhelu voi ohjautua vastaajaan. Jos näin käy, sinne voi kertoa yhteystietonsa ja sen, mitä asia koskee. Vilén soittaa kyllä takaisinpäin.

– Mutta totta kai jos olen aloittanut juuri lehmän synnytysavun tai jonkun missä menee kauan, niin sittenhän voi mennä kauan ennen kuin soitan. Mutta soitan takaisin, kun pystyn.

Virka-ajan ulkopuolella yhteydenotot ohjataan joko suureläinpäivystäjälle, joka vastaa Joutsan lisäksi Kuhmoisten, Jämsän, Korpilahden, Jyväskylän, Toivakan ja Muuramen alueesta, tai pieneläinten osalta Oma eläinklinikalle Jyväskylään. Mahdolliset rajatapaukset – siis jos esimerkiksi koira sairastuu kunnaneläinlääkärin virka-ajan ollessa päättymäisillään – Vilén ratkaisee tilanteen mukaan.

– Joskus pystyn venyttämään päivää, mutta pääsääntöisesti pyrin hoitamaan työt virka-ajan puitteissa. Tietenkin voin olla joskus esimerkiksi navetassa ja tietää, että minulla menee vaikka kaksi tuntia, niin en sen jälkeen enää pysty lähtemään vastaanotolle pieneläintä hoitamaan. Ja tällaisessa tapauksessa asiakaskin todennäköisesti saa avun pieneläinpäivystyksestä nopeammin.

Kunnaneläinlääkärin vastaanotolle pyrkiessä varminta on Nina Vilénin mukaan soittaa ensin, sillä jos vain tulee paikalle, eläinlääkäri voi olla talli- tai tilakäynnillä tai ajanvarauspotilaita saattaa olla jonossa edellä useita.

Ajanvarauspotilaitakin Vilén sanoo voivansa joskus joutua siirtämään, sillä kunnaneläinlääkärillä on suureläimiä koskeva päivystysvelvollisuus. Esimerkiksi kissan kiireetön hammashoito voi siis siirtyä vaikkapa lehmän poikimahalvauksen takia. Asiakkaat ovat kuitenkin suhtautuneet tällaiseen Vilénin mukaan hyvin.

– Mielestäni ihmiset ovat aika hyvin ymmärtäneet sen, että kunnaneläinlääkärillä on ensisijaisesti velvollisuus hoitaa tuotantoeläimet tiloilla.

Kummat tapaukset Viléniä itseään innostavat erityisesti, isot vai pienet, sitä hän ei lähde arvottamaan.

– On ollut sellaisia kausia, että olen tykännyt jostain, mutta nyt tuntuu, että tykkään tehdä ihan kaikenlaista.  Ja pidän kyllä työstäni tosi paljon. Tykkään tosi paljon tehdä tuotantoeläinkäyntejä ja sitten on myös mukava hoitaa pieneläimiä ja hevosiakin.

Tarja Kuikka