Lauantaina ajettu järjestyksessään toinen nykymuotoinen Joutsenlampi-ralli on selvästi vakiinnuttanut suosionsa. Ilmoittautuneita autokuntia oli ennakolta niin paljon, ettei järjestäjänä toiminut Yellow Racing Team ry pystynyt enempää listoihin sijoittamaan.

Kilpailun nopeimman ajan 41:58,7 ajoi Tomi Tukiainen Skoda Fabia R5:lla. Hän oli jokainen kuuden erikoiskokeen nopein. Paikallistaustaisia ralliharrastajia oli mukava määrä tien päällä. Heistä mainittakoon ainakin Juha Tuukkanen, jolla oli kartturinaan tytär Krista, ja kisan tuomisina luokan 16 voitto.

Hokkaset Petri ja Riku olivat saman luokan kolmoset, ja Rauno ja Jani Jaakkola viidensiä. Kari Mutkala kartturinaan Simo Tonteri oli Opel Kadetillaan luokka 2:n kolmonen. Mutkalalle jäi selvästi hampaankoloon tulevia kisoja ajatellen, sillä tulos syntyi ilman viidettä vaihdetta.

– Ihan hyvin meni kisa, vaikka vitonen hajosi jo EK 1:n jälkeen. Huippunopeus oli siten vain 120 km/h, ja kovemmalle vauhdille kyllä olisi ollut käyttöä, totesi Mutkala.

Loput toimituksen tunnistamat paikalliset on mainittu tuloskoosteessa.

Kilpailunjohtaja Sami Heikkilän tunnelmat maanantailta olivat väsyneet, mutta onnelliset. Kilpailijoilta saatu myönteinen palaute lämmitti miehen sydäntä. Kisapäivää edeltäneellä viikolla vallinnut yllättävän lämmin sää kun merkitsi tarvetta nopeille peliliikkeille loskanpoiston muodossa. Perjantain ja lauantain välinen yöpakkanen tuli tarpeeseen.
– Katastrofin ainekset olivat lämpimän sään vuoksi lähellä, mutta loskan poistamiseen pantiin tosi paljon paukkuja. Lempäässäkin kaksi konetta paiski töitä yhteensä 16 tuntia. Yksi kisan läpiajanut kuski kommentoi, että 80 prosenttia teistä oli hyvässä kunnossa ja 20 prosenttia heikossa kunnossa, kertoi Heikkilä tunnelmistaan.

Lähtijöitäkin tien päälle oli loppujen lopuksi 237 autokuntaa, mikä on erinomainen määrä ja tiesi vilskettä kisajärjestäjille. Maaliin ajoi 173 ja 64 joutui keskeyttämään joko tekniikkamurheiden vuoksi tai ulosajoihin.

Joutsenlampi-ralli oli R-rallicupin sarjakilpailu. Sarjan ulkopuoliset osallistujat ajoivat omissa luokissaan, ja yhteensä luokkia oli 23. Reitti sisälsi vanhoja Suurajo-erikoiskokeita, joihin on yhdistelty uusia ennen ajamattomia osuuksia. Josemorassa oli yleisö-EK, ja siitä reitti lähti Lempään, Väihkölän, Töppöspohjan, Hauhanpohjan ja Vartiamäen suuntiin. EK-pituudet olivat yhteensä noin 75 kilometriä ja koko reitin pituus 150 kilometriä.

Reitin teemana pidettiin maltillista keskinopeutta pitäen sisällään myös teknisiä osuuksia. 2018 reittiin verrattuna tiestö on hieman nopeampaa ja kilpailun läpiviennin aikataulua on tiivistetty. Kilpailussa noudatettiin Harrastemoottoriurheilu Ry:n sääntöjä. Katsojia oli päivän aikana liikkeellä useampia satoja.

Tuloskooste: Luokka 12 (nuottiluokka): 1) Tomi Tukiainen, Mikko Pohjanharju, Skoda Fabia R5 41:58,7,). Luokka 2: ..3) Kari Mutkala, Simo Tonteri, Opel Kadett 2.0 Gsi 16v, 52:39,3, ero luokan voittajaan 2:44,7. Luokka 5: 1) Tomi Mäkinen, Toni Peiponen, Volvo 240, 48:51,9. Luokka 7: ..7 Joonas Tonteri, Pasi Paavola, Vw Lupo Gti , 54:42,8 , 2:25,3. Luokka 16: 1) Juha Tuukkanen, Krista Tuukkanen, BMW 325, 51:31,0 , ..3) Petri Hokkanen, Riku Hokkanen, Opel Astra F GSi16, 52:39,0, 1:08,0, ..5) Rauno Jaakkola, Jani Jaakkola, Opel Kadett Gsi 16v, 55:23,1, 3:52,1. Luokka 22: ..3) Jukka-Pekka Tanttu, Tuomo Lundgren, Skoda Fabia 1.4, 53:48,1, 2:44,7.

Janne Airaksinen

Kuvat: Jukka Huikko


Yleisnäkymää ratakeskuksesta. Reilusti yli 200 autokuntaa huoltojoukkoineen täytti alueen.

Katsastuksessa riitti sutinaa lauantaiaamuna Josemorassa.

Katso video Joutsenlampi-rallista:

Tagged with →