Viime aikoina vanhustenhoito ja sen puutteet ovat puhututtaneet kansalaisia. Uusia ikäviä asioita paljastuu lähes päivittäin.

Vanhusten hoidonlaatuun liittyvät ongelmat eivät ole uusi ilmiö Joutsassakaan. Kunnan omasta laitoksesta, Jousesta on viime vuosina tehty kaksi kantelua AVI:iin ja kotihoidosta yksi. Kanteluiden tekijöinä on ollut kokeneita hoitotyön ammattilaisia. Viimeaikaisten tapahtumien pohjalta asioissa lienee vieläkin korjattavaa.

Lisäksi hyviä hoitotyön tekijöitä on irtisanoutunut.

Joutsaa koettelee hoitajapula, joka on pahempi, kuin muualla Keski-Suomessa (Itä-Häme 2.2.19). Olisiko vanhuspalveluiden tasolla vaikutuksensa siihen?

Nyt suunnitellaan koko perusturvalautakunnan irtisanomista, kun kyvykkäimmästä jäsenestä, lääkäri Kalle Willmanista on päästävä eroon. Hän on hoitanut luottamustoimeaan asiantuntijajäsenenä, jollaista ei lautakunnassa ole aikaisemmin ollut. Hänen kokemuksensa, koulutuksensa ja lakien ja asetusten tuntemuksensa on suututtanut poliittisia päättäjiä ja virkamiehiä; liikaa valituksia ja kanteluita.

Eiköhän nyt pitäisi miettiä, mistä syystä niitä tulee. Onko esittelijä valmistellut asiansa?

Kollegana olen ihmetellyt perusturvalautakunnan puheenjohtajan, sairaanhoitaja Sari Hovilan toimintaa.

Eikö hänen pitäisi toimia koulutuksensa mukaisesti; eettisesti korkeatasoisesti ja olla jämäkästi oman lautakuntansa jäsenen puolesta ja mikä tärkeintä, vanhusten ja sairaitten asialla. Mikään poliittinen painostus ei saa hämärtää omia arvoja.

Vs. perusturvajohtaja Terhi Kallion olisi myös syytä tarkistaa omaa menettelyään, kuin päivitellä esiin tulevia valituksia. Molemmille naisille tässä olisi hyvä oppimisen paikka laadukkaaseen ja lainmukaiseen työskentelyyn lautakuntatasolla.

Minua ihmetyttää Joutsan Seudussa (30.1.19) ollut uutinen, että poliisi ei tutki perusturvajohtaja Hakulisen todistusasiaa; todistukset ovat kunnossa. Tarkoittaako tämä sitä, että todistukset, joita Valvira ei hyväksynyt henkilön hakemuksesta erikoissairaanhoitajan nimikkeen käyttämiseen, poliisi hyväksyi. Eikö tämä ole ristiriitaista? Valvira myöntää sairaanhoitajan nimikkeen käyttöoikeuden, ei poliisi. Mitenkähän nämä kaksi erilaista tulkintaa selittyy?

Riitta Räsänen, erikoissairaanhoitaja, terveystieteen maisteri ja yhteiskuntatieteiden tohtori on kirjoittanut (HS 31.1.19) : ”Nyt on noustava barrikaadeille puolustamaan vanhoja ihmisiä ja heidän oikeuksiaan.”

Hoitajia on kielletty kertomasta työnsä ongelmista. Onneksi omaiset ovat alkaneet kiinnittämään huomiota omaistensa hoidonlaatuun. Perusturvalautakunnan jäsen lääkäri Kalle Willman on puolustanut vanhoja ihmisiä ja heidän oikeuksiaan. Tällaisesta luottamushenkilöstä Joutsan kunta nyt haluaa päästä eroon. Tämä kertoo Joutsan kunnan arvoista ja menettelytavoista!

Marja Vainiokangas
Sairaanhoitaja on aina sairaanhoitaja