Luhangassa viime perjantaina vieraillut valtiovarainministeri, Kokoomuksen kansanedustaja Petteri Orpo (kuvassa) katsoo, että ensi vaalikaudelle julkiseen talouteen kohdistettavaksi kaavailluilta kahden miljardin euron säästöiltä voidaan välttyä, jos vaalikauden aikana pystytään saavuttamaan vähintään 75 prosentin työllisyysaste.

– Se on mahdollista, mutta se tarkoittaa sitä, että hallitusohjelmassa pitää olla niin vahvat kirjaukset uudistuksista, jotka johtavat siihen korkeaan työllisyysasteeseen. Jos niitä ei siellä ole, silloin se jää tyhjän päälle ja silloin me eletään taas velaksi. Me tarvitaan ne puskurit, ja kun me ollaan nyt jouduttu leikkaamaan niin paljon, niin toivon, että me tätä pehmeintä tietä eli työllisyyden kautta pysyttäisiin ne leikkaukset välttämään, Orpo totesi Joutsan Seudulle.

Esimerkiksi Joutsassa valtion julkiseen talouteen kaavaillut kahden miljardin säästöt tarkoittaisivat laskennallisesti kahta miljoonaa euroa eli noin 5-10 prosenttia kunnan menoista.

Kokoomuksen keskisuomalaisten kansanedustajaehdokkaiden kanssa Luhangassa vieraillut valtiovarainministeri pääsi vastaamaan paikalle saapuneen yleisön kysymyksiin, joissa sivuttiin esimerkiksi viime aikoina esillä ollutta vanhustenhoidon tilannetta. Sen osalta ministeri totesi muun muassa, ettei hiljattain ilmi tulleita laiminlyöntejä voi hyväksyä ja katsoi selkeämpien sanktioiden olevan tarpeellisia.

Valtiovarainministerin ja Kokoomuksen keskisuomalaisten kansanedustajaehdokkaiden vierailun yhteydessä puolueen pitkäaikaisille luhankalaistoimijoille, Veli Koskiselle (vas.) ja Hilkka Weijolle luovutettiin juhlamitalit. Seremoniamestarina luovutuksessa toimi puolueen Luhangan paikallisjärjestön puheenjohtaja Aki Virtaniemi.

Orpolta myös kyseltiin kantaa valtion toimista Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n laajakaistahankkeen suhteen. Luhangan kunnanjohtaja Tuomo Kärnä totesi ministerille laajakaistahanketta ajavan, kuntien omistaman valokuituverkkoyhtiön olevan talousvaikeuksissa, koska viestintävirasto ei maksa hanketukia alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Tämän vuoksi kunnat eivät Kärnän mukaan uskalla lähteä hankkeisiin, eivätkä kuluttajat uskalla hankkia uusia liittymiä kuten muualla maassa.

Orpo katsoi, ettei tunne tapausta riittävästi, mutta lupasi selvitellä asiaa.

– Kyllä valtion pitää pitää omista sopimuksistaan kiinni, epäoikeudenmukaisena tapausta pitänyt ministeri totesi.

Valtiovarainministerin vierailu ja Kokoomuksen Keski-Suomen kansanedustajaehdokkaiden yhteisen vaalikiertueen aloitus keräsivät Luhangan kylätalolle runsaat viitisenkymmentä kuulijaa. Tilaisuudessa muistettiin samalla juhlamitalein puolueen kahta pitkäaikaista luhankalaistoimijaa, Hilkka Weijoa ja Veli Koskista.

Tarja Kuikka

Katso videopätkä Orpon vierailusta:

Tagged with →