Leivonmäen murhaepäilyn käsittely Keski-Suomen käräjäoikeudessa alkoi tiistaina. Käsittelyn myötä syytekirjelmä, tapahtumien oletettu kulku sekä eräät yksityiskohdat tulivat julkisiksi.

Syytekirjelmä osoittaa, että murha tehtiin poikkeuksellisen raa’alla tavalla. Pääepäilty on tunnustanut lyöneensä ensin uhria useita kertoja päähän, viiltäneen tätä kaulaan ja lopulta leikanneen pään irti uhrilta. Pääepäilty on 24-vuotias joutsalaismies, joka on vaikuttanut aikaisemmin muun muassa Päijät-Hämeessä. Hänellä on rikoshistoriaa.

Syytekirjelmän toisessa osassa, jossa kyse on hautarauhan rikkomisesta, paljastuu lisää teonkuvausta. Pääepäilty on pistänyt veitsellä jo menehtynyttä uhria päähän ja ruumiiseen useita kertoja. Lisäksi hän on heittänyt pään huoneiston seinään ja myöhemmin paloitellut ruumiin sahalla huoneiston vessassa.

Joutsalaista 26- ja 37-vuotiasta miestä epäillään myös hautarauhan rikkomisesta. 26-vuotias osallistui myös erään ruumiinosan irrottamiseen ja piilottamiseen asuntoon. 37-vuotias puolestaan kutsuttiin paikalle pakettiautolla, ja hän on syytteen mukaan avustanut pilkkomisessa sekä toiminut autonkuljettajana.

Kolmikko kuljetti ruumista useiden tuntien ajan päätyen Pertunmaan ABC-asemalle. Tarkoituksena oli hävittää ruumis joko hautaamalla tai polttamalla. ABC-asemalla ruumis nostettiin pois autosta ja kuljettaja poistui paikalta. Tämän jälkeen poliisi otti kolmikon kiinni.

37-vuotias on tunnustanut tekonsa, mutta 26-vuotias on kiistänyt syyllistykseensä rikokseen.

Syytekirjelmän mukaan myös huumausaineet liittyvät tapaukseen. Uhri oli paitsi alkoholin vaikutuksen alaisena, häneltä löytyi verestä myös muun muassa amfetamiinia. 26- ja 37-vuotias on tunnustanut käyttäneensä kannabista, nuoremmalta tätä on löytynyt lisäksi hallusta.

Tapaukseen liittyy myös muita rikosepäilyjä, joiden syytekirjelmät tulevat julkisiksi vasta myöhemmin käsittelyn edetessä.

Syyttäjä vaatii päätekijälle elinkautista vankeusrangaistusta. 26-vuotiaalle syyttäjä vaatii vähintään yhden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. 37-vuotiaalle vaatimus puolestaan on joko ehdollista tai ehdotonta vankeutta yhteensä vuosi ja kaksi kuukautta.

Surmatyö tehtiin Leivonmäellä lokakuussa. Uhrina oli 35-vuotias joutsalaismies. Oikeuskäsittely jatkuu mahdollisesti torstaihin saakka.

Jukka Huikko

Lue lisää:

JS 10.2.2019 Oikeudenkäynti Leivonmäen murhasta alkaa tiistaina

JS 27.1.2019: Leivonmäen murha siirtyy syyttäjälle

IS 22.1.2019: Kuortin ABC:n läheltä löytyi ruumis – näin tapahtumat etenivät: Murhasta epäillyt pysähtelivät ruumis autossa tuttavien luona

JS 21.1.2019: Kaksi vangittu Teuvonkujan tapahtumista

JS 4.12.2018: 24-vuotias on tunnustanut surman, muut vapautettu

JS 8.11.2018: Murhasta epäillyt ovat edelleen vangittuina – myös huumerikoksia epäillään

JS 23.10.2018: Leivonmäen surmasta vangittuna kolme miestä

JS 22.10.2018 Leivonmäen henkirikoksen tutkinta etenee

JS 19.10.2018: Kuortissa paljastunut henkirikos tehtiin Leivonmäellä