Moottorikelkkailun harrastajilla on Joutsan seutukunnalla kelpo olot. Moottorikelkkailun erikoisseura Joutsan Seudun Lumikissat ry:n ylläpitämiä kelkkailu-uria on tarjolla nimittäin noin 300 kilometriä. Tänä ja viime talvena myös lunta on piisannut mukavasti.

Lumikissat ovat myös laajentaneet kelkkaurien reitistöä. Viimeisimpänä on avattu reitti Joutsan kirkonkylältä Pappisten kautta Luhankaan. Lumikissojen reitistöstä löytyvät muun muassa pisto Purnuvuoren laskettelukeskukseen sekä lenkit Havumäen ja Uimaniemen suuntiin.

Lisäksi yhdysreitit löytyvät Kangasniemen, Pertunmaan, Hirvensalmen, Sysmän ja Hartolan suuntiin. Periaatteessa merkattuja reittejä myöten olisi mahdollista ajaa jopa Lappiin saakka. Suurin osa maan kelkkareiteistä löytyy nykyisin kelkkareitit.fi-palvelusta.

– Pääosa reiteistä vaatii reittiä ylläpitävän tahon luvan, käytännössä pienen maksun tai jäsenyyden, kertoo Joutsan Seudun Lumikissat ry:n puheenjohtaja Heikki Utula.

Lumikissojen jäsenyys oikeuttaa ajamaan jäsenmaksulla kerhon omilla reiteillä sekä muun muassa Keski-Suomen alueen reiteillä. Lisäksi yhdistys myy erillisiä lupia yhden päivän tai kolmen vuorokauden ajamiseen.

Kelkkakauden eräänlainen huipentuma Joutsassa on viime vuonna henkiin herätetty Joutsan kelkkasafari, jonka odotetaan keräävän jälleen paitsi paikallisia harrastajia myös kelkkailijoita kauempaakin.

Safari ajetaan tänä vuonna 2. maaliskuuta. Tarjolla on kolme ryhmää. Nopein luokka on Sport-kuskeille ja harrastekelkkailijoille on olemassa oma ryhmänsä. Kolmannessa ryhmässä ajavat perhe- ja touring-kelkkailijat.

Safarin keskuspaikkana toimii Joutsan Abc-asema. Reitille on kaavailtu pituudeksi 140 kilometriä. Sport-luokka ajanee muita pidemmän reitin.

Jukka Huikko

Yläkuva: Heikki Utulan arkisto

Joutsan seutukunnalta löytyy noin 300 kilometriä moottorikelkkailun uria, joita Joutsan Seudun Lumikissat ry ylläpitää. Kuva: kelkkareitit.fi-sivusto, Open Street Map -palvelu.