Joutsassa ja Luhangassa jätteiden kierrätys osataan nykyään melko hyvin. Suurimmat ongelmat ilmenevät siinä, että toisinaan taloyhtiöiden jätepisteillä keräyspaperin tai keräyspahvin sekaan on laitettu sekajätettä. Tämä johtaa lisälaskuun taloyhtiölle. Toinen varsinkin kesäaikaan ilmenevä ongelma on se, että yleisiin keräyspisteisiin tuodaan biojätettä sekajäteastioihin.

Myös rakennusjätteen lajittelu on osalle kansalaisista hämärän peitossa, sillä sitä ilmestyy toisinaan kotitalousjätteille tarkoitettuihin astioihin. Rakennusjäte, kuten tiilet, puutavara tai vanhat ovet tulisi viedä rakennusjätteen vastaanottopisteeseen esimerkiksi Joutsan jäteasemalle, ei yleisiin jätepisteisiin.

Viime vuonna Joutsan lajittelumahdollisuudet paranivat entisestään, kun Joutsan S-Marketin pihalla sijaitseva lajittelupiste uudistettiin. Uusimpina käyttöön on otettu muovipakkausten ja kartongin keräyskontit.

Joutsan Seutu kysyi Joutsan ja Luhangan kuntien ympäristötarkastaja Marika Masalin-Weijolta kierrätysohjeita esimerkkijätteiden osalta. Lisäksi pyysimme vastauksia lukijoiltamme tulleisiin kierrätyskysymyksiin.

Ohessa kunnasta saatuja ohjeita ja vastauksia.

Markku Parkkonen

Yläkuvassa näkyvien jätteiden lajitteluohjeita:
1) Pakastepizzan ja lampun pahvipakkaukset: puhtaat kartongin keräykseen. 2) Perunalastupussi (metallia sisäpinnalla?): sekajätteeseen. 3) Lasinen lastenruokapurkki: puhtaana lasin keräykseen. 4) Folio: metallin keräykseen. 5) Pringles-perunalastupakkaus (metallia pohjassa?): kartongin keräykseen. 6) Muovinen lihapullapakkaus: tyhjä, puhdas ja kuiva muovin keräykseen. 7) Maitopurkki: tyhjä, puhdas, kuiva ja litistetty kartongin keräykseen. 8) Metallinen säilykepurkki: metallin keräykseen. 9) Muovinen limonadipullo: palautukseen kauppaan.

Lukijoiden jätekysymyksiä ja viranomaisen vastauksia:

Mikä on taloyhtiöiden velvollisuus hankkia kierrätysastioita esimerkiksi muoville, lasille ja metallille?
Energiajäte on erilliskerättävä, jos kiinteistössä on vähintään viisi asuinhuoneistoa tai kyseessä on vähintään viiden asuinhuoneiston yhteisastia. Lasinkeräys oltava, jos lasia kertyy keskimäärin yli 50 kg kuukaudessa. Metallinkeräys oltava, jos metallia kertyy keskimäärin yli 50 kg kuukaudessa. Muoville velvollisuutta ei ole.

Miten kierrätetään tai hävitetään kosmetiikkapurkit, joissa on vielä tavaraa sisällä, esimerkiksi rasvaa?
Muoviset ja lasiset likaiset purkit laitetaan sekajätteeseen, kynsilakkaa sisältävä ongelmajätteeseen.

Kuinka puhtaita pitää esimerkiksi muovi- tai metalliastioiden tai -kääreiden olla, että ne saa kierrätysastiaan laittaa? Pitäisikö ne pestä jotenkin?
Keräykseen menevät pakkaukset huuhdellaan vedellä ja annetaan kuivua. Hyvin likaisia tai vaikeasti puhdistettavia pakkauksia ei kannata pestä. Jos puhdistukseen tarvitaan lämmintä vettä tai pesuaineita, saattaa ympäristön kannalta olla parempi laittaa pakkaus sekajätteeseen. Sääntönä voi pitää sellaista puhtautta, joka mahdollistaa pakkausjätteen pidempiaikaisen (esimerkiksi pari viikkoa) säilytyksen kotona.

Mihin täytyy laittaa hautajaiskukat joihin on suihkutettu lakkaa?
Hautajaiskukat laitetaan sekajätteeseen.

Miksi ikkunalasia ei voi kierrättää?
Lasin keräys on pakkausjätteelle. Lasipakkausjätteet kierrätetään uusiksi lasipakkauksiksi. Muut lasimateriaalit voivat olla laatuominaisuuksiltaan sellaisia, ettei niitä pystytä hyödyntämään teollisessa kierrätysprosessissa.

Mikä on oikea paikka pattereilla toimiville kynttilöille?
Pattereilla toimivat kynttilät ovat sähkö- ja elektroniikkaromua (SER), patterit laitetaan patterinkeräykseen.

Käytöstä poistettua aktiivihiilihiekkaa on mietitty minne se kuuluu? Onko se ihan luonnontuote?
Aktiivihiilihiekka on sekajätettä.

Mihin vanhat kovakantiset kirjat voi kierrättää, siis sellaiset joita ei saa kirpparille?
Kannet energiajätteeseen ja sivut paperinkeräykseen.

Mihin laitetaan lasinen kalaöljypullo, jossa on kiinni muovikorkin osia. Pitääkö muoviosat irroittaa?
Lasinen kalaöljypullo laitetaan sekajätteeseen, mikäli sen puhdistaminen on vaikeaa. Voi laittaa myös lasipakkausjätteeseen, mikäli saa puhdistettua sen. Kaulusrenkaita ei tarvitse poistaa.

Mihin laitetaan vanhat käyttökelpoiset vaatteet, joita ei saa myytyä tai lahjoitettua kellekään? Entä käyttökelvottomat vaatteet?
Käyttökelvottomat vaatteet sekajätteeseen, käyttökelpoiset, puhtaat ja ehjät vaatteet esimerkiksi UFF:n keräykseen.

Muita jätteiden lajitteluvinkkejä

Energiajätteeseen ei PVC-muovia
Suurin osa muovijätteestä laitetaan joko muovipakkausten keräykseen tai energiajätteeseen. Poikkeuksen muodostavat kuitenkin PVC-muovia sisältävät jätteet, joihin kotitaloudessa tosin harvemmin törmää. PVC:tä ei saa laittaa energiajätteeseen vaan sekajätteeseen. PVC-muovia sisältävät esimerkiksi eräät viemäriputket, vinyyli-äänilevyt sekä kumiveneet.

Lasinkeräykseen vain pullot ja purkit
Lasinkeräykseen saa laittaa vain pullot ja purkit. Esimerkiksi lasiset maljakot ja muut asiat tulee laittaa sekajätteeseen, koska niiden lasimateriaali on erilaista kuin kerättävissä pulloissa ja purkeissa. Sama koskee ikkunalasia eli sekin tulee laittaa sekajätteeseen.

Vaipat ja terveyssiteet sekajätteisiin
Vaipat ja terveyssiteet eivät kuulu energiajätteeseen, vaan ne on laitettava sekajätteeseen. Poltettavaksi menevässä energiajätteessä ei saa olla hygieniatuotteita.

Styroksin kierrätys riippuu käyttötarkoituksesta
Styroksia voi laittaa muovipakkausten kierrätykseen, mikäli kyseessä on esimerkiksi kodinkoneen pakkauksessa suojana käytetty styroksi. Sen sijaan rakentamiseen tarkoitettuja styroksilevyjä ei laiteta muovipakkausten keräykseen, vaan ne voi tuoda Joutsan jäteasemalle.

Mitä eroa on sekajätteen ja energiajätteen käsittelyssä?
Sekajätteestä puhutaan edelleen niin sanottua kaatopaikkajätteenä, vaikka Suomessa ei nykyään viedä juuri mitään jätettä kaatopaikoille. Käytännössä energiajäte viedään suoraan murskaimelle polttoa varten. Sekajäte joudutaan lajittelemaan tarkemmin kierrätykseen meneviin ja poltettaviin jätteisiin. Tämä luonnollisesti tekee sekajätteen käsittelystä kalliimpaa.

Mitä saa viedä jäteasemalle ilmaiseksi?
Tiettyjä jätteitä voi viedä Joutsankin jäteasemalle ilmaiseksi. Tällaisia ovat sähkö- ja elektroniikkaromu, kylmälaitteet, maalipurkit, jäteöljyt astioihin pakattuina sekä ongelma- eli vaaralliset jätteet, kuten vaikkapa vanhat akut.
Ilmaiseksi jäteasemalla otetaan vastaan myös keräyspaperia, pahvia, lasia ja metallia. Erityisesti kannattaa huomioida, että sellaiset isommat metallijätteet, jotka eivät mahdu pienmetallin kierrätysastiaan, voi tuoda veloituksetta jäteasemalle.

Tagged with →