Nelostiellä Yhdystien risteyksen läheisyydessä sijaitsevia linja-autopysäkkejä käyttävien varomaton toiminta herättää huolta Joutsassa. Osa pysäkkien käyttäjistä esimerkiksi ylittää eteläiselle pysäkille mennessään tai sieltä tullessaan Nelostien sen sijaan, että käyttäisi turvallisempaa vaihtoehtoa eli tien ali kulkevaa jalkakäytävää. Nelostien liikenne on kuitenkin kyseisellä tieosuudella vilkas ja alueella on voimassa 80 kilometrin tuntinopeusrajoitus.

Usein Nelostien varren linja-autopysäkeille myös pysäköidään autoja, kun tuodaan linja-autoon nousevia matkustajia tai haetaan linja-auton kyydistä pois jääviä.

– Saattaa olla kolme, neljäkin autoa. Ei siihen mahdu bussi sekaan. Ja sitten tietysti ajetaan jalkakäytäviä pitkin. Siinä mielessä oikein ihmettelen, ettei siinä ole tapahtunut mitään vakavampaa, kertoo Joutsan Seudulle eräs pidemmän aikaa tilannetta seurannut henkilö.

Mitä nimenomaan ajoradan yli oikaisemiseen tulee, hän katsoo, että pysäkeille tarvittaisiin kunnolliset opasteet, joissa matkustajille kerrottaisiin, mitä kautta pysäkiltä poistutaan. Siis infotaulut katosten seinään, jotta ensimmäistä kertaa paikkakunnalle tulevatkin tietävät, mitä kautta kannattaa kulkea.

Varomattomien tienylitysten ja pysäkille pysäköityjen autojen ohella huolta on herättänyt esimerkiksi se, että jotkut matkustajia pysäkeille tuovat tai heitä siitä hakevat autoilijat liittyvät pysäkiltä poistuessaan u-käännöksellä Nelostien muun liikenteen joukkoon. Tämä nähdään riskialttiina kyseisen tieosuuden liikenteen vilkkauden vuoksi.

Turvallisempi reitti etelänpuoleiselle pysäkille kulkee Nelostien ali jalkakäytävää pitkin, mutta osa pysäkkiä käyttävistä oikaisee silti Nelostien yli.

Joutsan poliisille Nelostien linja-autopysäkkien joidenkin käyttäjien varomaton toiminta ei ole ainakaan toistaiseksi poikinut ilmoituksia. Poliisista kuitenkin muistutetaan, että liikenteessä tulisi liikkua liikennesääntöjen mukaan ja esimerkiksi käyttää sellaisia väyliä, ettei liikkuminen aiheuta vaaratilanteita.

Myös pysäkillä tapahtuvissa haku- ja vientitilanteissa on poliisin mukaan syytä noudattaa varovaisuutta. Pysäkkiä ei saa tukkia autoilla niin, ettei linja-autolla ole mahdollisuutta kunnolla jättää pysäkille matkustajia tai ottaa heitä siitä kyytiin.

– Bussipysäkit ovat ensisijaisesti bussin käyttöön tarkoitettuja alueita, poliisista muistutetaan.

Tarja Kuikka

Tagged with →