Tilastokeskuksen tietojen mukaan Joutsan seutukunnan väkimäärä väheni vuonna 2018 yhteensä 122 henkilöllä. Joutsassa vähennys oli 97 henkilöä ja Luhangassa 25 henkilöä. Joutsan väkiluku oli vuoden lopussa 4.470, Luhangan 709 ja koko seudun siis 5.179 henkilöä.

Joutsassa syntyi viime vuonna kymmenen lasta ja Luhangassa yksi. Joutsalaisia kuoli viime vuonna 81 ja Luhankalaisia 17. Näin luontainen väkiluvun muutos oli miinuksella Joutsassa 71 henkilön ja Luhangassa 16 henkilön verran.

Myös muuttoliikkeen vaikutus oli molemmissa kunnissa negatiivinen. Joutsaan muutti vuoden aikana 172 henkilöä ja Joutsasta pois muutti 198 henkilöä. Luhankaan muutti 20 henkilöä ja pois muutti 29 henkilöä. Koko seutukunnan muuttotappio oli siis nettona 35 henkilöä.

Tilastokeskuksen väestötilastoon kirjataan myös solmitut avioliitot sekä avioerot. Vuoden 2018 aikana Joutsassa solmittiin 15 avioliittoa, mutta eroja otettiin vain seitsemän. Luhangassa ei solmittu vuoden aikana avioliittoja, eikä otettu avioeroja.

Syntyvyys oli heikkoa

Viime vuoden syyskuussa paikallislehti Joutsan Seutu uutisoi vuoden 2018 syntyvyydestä, joka näytti tuolloin muodostuvan Joutsassa ja Luhangassa ennätyksellisen pieneksi. Lopputulema oli sama kuin tuolloin ennakoitiin: Joutsassa syntyi kymmenen lasta ja Luhangassa yksi.

Syksyn uutisoinnissa todettiin, että huono syntyvyys on valtakunnallinen ja itse asiassa useimpia muitakin länsimaita vaivaava ongelma. Näin varmasti onkin, mutta Joutsan ja Luhangan suhteellinen syntyvyys on koko Suomen kuntien häntäpäässä.

Kuntien syntyvyyttä voi verrata laskemalla kustakin kunnasta syntyneiden määrän ja kokonaisväkimäärän suhteen. Koko maassa tämä suhdeluku oli viime vuonna 0,86 %. Syntyneiden määrä oli siis 0,86 % väestön kokonaismäärästä.

Suomen kunnista suhdeluku oli Luhangassa (0,14 %) kolmanneksi huonoin ja Joutsassa (0,22 %) kuudenneksi huonoin. Tilastossa viimeiselle sijalle jäi pieni Kökarin kunta, jossa ei Tilastokeskuksen mukaan syntynyt viime vuonna yhtään lasta. Toiseksi huonoin kunta oli Sulkava, jossa syntyi kolme lasta.

Parhaiten tässä tarkastelussa pärjäsivät Sottungan kunta (2,20 %), Luodon kunta (2,00 %) ja Vårdön kunta (1,79 %).

Markku Parkkonen

Joutsan Seudun kuukausittain päivitettävä väestötilasto löytyy täältä.

Tagged with →